logo F1online.sk

S hľadaním nového šéfa sa neponáhľame, znie z Alpinu

Alpine, ilustračné
© Alpine
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík3. 8. 2023

Začiatok ďalšej päťročnice? Kdeže, tá začne, až Alpine nájde nového šéfa. Po prepustení Otmara Szafnauera, Pata Frya a Alana Permana sa tím nachádza opäť na rázcestí a musí začať od začiatku. Teda, ešte len začne, pretože vymenovanie Bruna Famina za nového šéfa a Juliana Rouseho za športového riaditeľa má byť len dočasným riešením. Napriek tomu sa však Renault neponáhľa.

Viete, čo je najdesivejšie na odchodoch Szafnauera, Frya a Permana? Alpine za nich nemá náhradu. Vyhodíte takýchto špičkových ľudí a nemáte žiadny plán, čo bude ďalej? To smrdí poriadnou nezodpovednosťou, ba dokonca amaterizmom.

Môže to však byť horšie? Šéfom sa stal Bruno Famin, ktorý pred novinármi v Spa neurobil fantastický prvý dojem, ale zase mu nechýba sebavedomie. Oplývali ním však aj Laurent Rossi alebo Cyril Abiteboul.

„Prvoradou úlohou je porozprávať sa so zamestnancami a vysvetliť všetkým, čo sa deje. Musíme sa uistiť sa, že všetci budú v obraze. Potrebujeme všetku energiu a všetkých na palube,“ prehlásil Famin pre podcast F1 Nation.

„Samozrejme, že je ťažké všetko vysvetliť všetkým. Idem však do Enstone, aby som sa podelil o informácie, vysvetlenia a odpovedal na otázky všetkých v továrni,“ dodal Famin.

Pre úplnosť dodáme, že keď o pár mesiacov vymenuje Renault nového šéfa pretekárskeho tímu, môže rovnaký „kolotoč“ absolvovať znovu, čo len podčiarkuje schizofréniu situácie, do ktorej sa Alpine dostal vlastnými rozhodnutiami. Podľa Famina, ktorému sa v novej kancelárii bude určite páčiť a nebude sa mu chcieť odchádzať, sa však Renault nemieni ponáhľať s hľadaním nového bossa. Alpine je totiž tím, ktorý najprv vyhodí šéfa, až potom vyhodnocuje aktuálnu situáciu.

„Neexistuje žiadny časový plán, pretože podľa mňa musíme v prvom rade vyhodnotiť aktuálnu situáciu. Nebudeme však čakať na výsledok, aby sme posunuli veci dopredu, pretože sa musíme zlepšovať krok za krokom a od pretekov k pretekom,“ prehlásil Famin.

„Rád by som sa podieľal na neustálom zlepšovaní tímu. Napríklad ste zmienili Pata Frya, ale Matt Harman (technický riaditeľ tímu, pozn. red.) odvádza veľmi dobrú prácu. Mattovi plne dôverujem a má pod palcom celé technické oddelenie, takže nie je dôvod vymieňať kohokoľvek v tejto oblasti.“

„Po športovej stránke plne dôverujem aj Julianovi Rouseovi. Myslím si, že má veľmi dobré nápady. Budem sa o ne deliť so zamestnancami, takže sa nechcem vyjadrovať tu a teraz.“

„Pokiaľ ide o pozíciu šéfa stajne, dočasne ju budem vykonávať ja. Budem nad tým premýšľať a nakoniec rozhodnem, ale nemáme sa kam ponáhľať,“ dodal Famin, ktorý zastáva zároveň úlohu viceprezidenta Alpinu, takže bude nadriadeným nového šéfa, či už ním bude Mattia Binotto (ako sa špekuluje v médiách) alebo niekto iný.