logo F1online.sk

Haas si bude vyberať, v hľadáčiku má desať jazdcov

Günther Steiner
© Haas
Milan Kubala
Milan Kubala10. 9. 2020

Romain Grosjean s Kevinom Magnussenom stále nemajú zmluvu pre budúcu sezónu. Ako vo štvrtok v Mugelle potvrdili, tím sa doteraz koncentroval na dojednanie Concordskej dohody, ktorá dostala vyššiu prioritu ako kontrakty jazdcov. A aj napriek tomu, že s výberom jazdcov americký tím čakal tak dlho, nebude mať o záujemcov núdzu, prezrádza Günther Steiner.

Trh s jazdcami je teraz preplnený, a počet voľných sedačiek vo Formule 1 žalostne nízky. Preto si Haas môže určovať podmienky, za akých nových pilotov prijme. Steiner uviedol, že má záujem o viacročné kontrakty, aby v tíme bola okolo rozhodujúceho roku 2022 stabilita.

“Je ich okolo desať,” špecifikoval počet kandidátov na sedačku v Haase jeho šéf Günther Steiner. “Je úžasné, čo je momentálne k dispozícii. Preto ma môžete vidieť takého pokojného — pretože sedačiek je len dvadsať a my máme desať potenciálnych ľudí, ktorí by túto úlohu zvládli, čo je dobré. Dvoch z nich už máme u seba.”

Okrem Grosjeana s Magnussenom sú voľní aj jazdci takého kalibru ako Nico Hülkenberg, ktorý si miestenku vypýtal vo Veľkej Británii, keď zaskakoval za Sergia Péreza, nuž a aj samotný Pérez, ktorého z tímu vystrnadil Sebastian Vettel.

“Bavíme sa so všetkými. Musíme prísť na to, čo s tým chceme spraviť a potom sa rozhodnúť, čo aj urobíme,” pokračoval na tlačovke Steiner, keď padla reč na Sergia Péreza. “Nemyslím, že by teraz bolo nejako veľa voľných miest, takže v tomto mám navrch.”

“Do úvahy spadajú všetci, ktorí sú na trhu. Všetko si rozložíme na stôl a potom uvidíme, čo chceme. Čo chceme robiť? Chceme si ponechať jazdcov, ktorých máme teraz? Chceme skúsených pilotov? Chceme začať s mladíkmi? Alebo chceme mix? Všetko je na stole,” vyhlásil temperamentný Talian.

Steiner napokon prezradil, že v minulosti sa už s Pérezom bavil o jeho možnom angažovaní a spolu majú dobrý vzťah. “Mám voči nemu veľký rešpekt, vieme, čo dokázal. A ako sa hovorilo aj pri Sebastianovi, bola by škoda, keby oňho Formula 1 prišla. To isté platí o Nicovi Hülkenbergovi, ktorý tu nie je. Všetci sú to dobrí chlapíci. Neviem, čo spravíme. Ako som povedal, možností máme veľa.”