logo F1online.sk

Szafnauer: Nemôžete oplodniť deväť žien a čakať, že o mesiac sa vám narodí dieťa

Otmar Szafnauer
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala31. 7. 2023

Na čistky v Alpine doplatili mnohí vrcholní predstavitelia vrátane jeho šéfa Otmara Szafnauera. Rumunský rodák tím opúšťa, ale ešte vo dverách stihol prezradiť, čo sa vlastne kompetentným nepáčilo na jeho práci. Hovorí, že vrcholní predstavitelia Alpinu mali nereálne očakávania.

Otmar Szafnauer sa v Alpine zdržal len osemnásť mesiacov, keď opustil Aston Martin po tom, čo mu vedenie postupne bralo právomoci. Vo francúzskom tíme sa však spočiatku cítil dobre. Na starosti mal odvážny stopretekový plán, na konci ktorého sa z Alpinu mala stať bojaschopná stajňa v bitkách o víťazstvá a tituly.

Po 33 veľkých cenách však hlava Otmara Szafnauera padla. Viceprezident Alpinu pre motoršport Bruno Famin to zdôvodnil odlišnosťami v názoroch. “Neboli sme na rovnakej vlne alebo na rovnakej časovej osi toho, ako by sme mali dosiahnuť naše výkonnostné ciele. Preto sme sa rozhodli rozlúčiť sa.”

Nešlo však len o nejednotný pohľad na časovú os. “Myslím si, že máme rozdielne názory na to, ako to spraviť. Samozrejme, platí to aj o čase, ale nemáme presne rovnaký pohľad na to, ako sa pustiť do vecí.”

Otmar Szafnauer už v minulosti preukázal svoje kvality počas pôsobenia v iných tímoch. Aj v Alpine bol presvedčený o tom, že vie, čo robí, len sa vraj nedočkal dostatočnej podpory. Bývalý predstaviteľ tímov BAR, Jaguar, Honda či Force India má zato, že skrátka potreboval viac času, aby dokázal zmeniť kurz tejto zaoceánskej lode. Pár dní pred oznámením jeho konca dokonca v médiách hovoril o svojej viere, že vedenie mu tento čas dopraje.

Nedoprialo, čo Otmar Szafnauer menuje ako jeden z hlavných dôvodov, prečo sa s ním Alpine rozlúčil. “Skutočnosť sa má tak, že na zmeny treba čas. Z iných tímov som podpísal niekoľko dobrých ľudí, ale oni sú ešte stále spútaní svojimi kontraktmi a neprídu skôr ako v roku 2024 alebo 2025.”

“Nie je možné tlačiť na vývoj, keď nemáte ľudí. Chce to čas, kým prídu, a takisto chce čas, kým sa ľudia naučia spoločne pracovať,” podotýka dnes už bývalý šéf Alpinu. “Ja vždy zvyknem tvrdiť, že nemôžete oplodniť deväť žien a dúfať, že o mesiac sa vám narodí dieťa.”

V zmluvách sú totiž štandardne zakotvené konkurenčné doložky, resp. “nútené dovolenky”, ktoré dôležitým ľuďom bránia okamžite nastúpiť do práce v novom tíme. Spravidla musia aspoň šesť mesiacov čakať. Szafnauer prezradil, že jeho nútená dovolenka potrvá až rok.

Rodák zo Semlacu v rozhovore pre nemeckú Sky uviedol, že už má vyhliadnutý nový tím a v ňom bude mať významnú úlohu. Dostane vraj post, z ktorého skutočne bude môcť meniť veci tak, ako to chcel robiť v Alpine. Identitu svojho nového pôsobiska zatiaľ neprezradil, ale verí, že čoskoro nás o ňom bude informovať.