logo F1online.sk

Liberty Media sa bráni kritike majiteľov reštaurácií v Las Vegas: Chránime svoje práva

Las Vegas, USA
© Ameer Basheer/Unsplash
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík30. 7. 2023

Veľká cena Las Vegas nebude len najdôležitejšou veľkou cenou sezóny. Svojím rozsahom, návštevnosťou a záujmom by mohla pokojne ašpirovať na titul športovej udalosti roka. Liberty Media do tohto podniku vrazila enormné úsilie a peniaze. Nejedného však pri sledovaní majiteľa vysielacích práv napadne, či predsa len nezachádza príliš ďaleko.

Keď svet obletela správa, že americká spoločnosť žiada 1500 dolárov za každého zákazníka od majiteľov barov a reštaurácií v Las Vegas s výhľadom na pretekársky okruh, nejeden sa pýtal, či má „nenažranosť“ Liberty Media nejaké hranice.

Udalosť a vyhrážky zaclonením výhľadu spôsobili taký rozruch, že sme očakávali stiahnutie tejto požiadavky. Zdá sa však, že Liberty Media trvá na svojom. Vrcholom absurdnosti je spoplatňovanie na základe kapacity podniku, nie na základe skutočnosti, koľko toho z vašich okien vidíte. Ak by váš bar mal kapacitu sto miest a len dve okná s výhľadom na trať, musíte zaplatiť za všetkých sto ľudí, aj keby cez okná videli na trať len štyria.

Majiteľ vysielacích práv však nehodlá ustúpiť a na svojej požiadavke trvá. „Liberty Media a F1 vykonali v Las Vegas dlhodobú investíciu. Chceme, aby z nášho podujatia profitovala miestna komunita. Sme presvedčení, že preteky prinesú celému regiónu v Las Vegas obrovskú ekonomickú hodnotu. F1 bežne uzatvára licenčné zmluvy na ochranu svojich práv duševného vlastníctva a pri Veľkej cene Las Vegas razí rovnaký prístup. Okrem toho, tieto dohody umožňujú Veľkej cene Las Vegas zabezpečiť očakávania fanúšikov na jej podujatiach,“ stojí v oficiálnom stanovisku spoločnosti.

Právnik Matthew Hoffmann však pre news3lv.com povedal: „Je to legitímna požiadavka, pretože sa snažia chrániť svoj produkt. Hovoria, že ak sa prídete pozrieť na ich podujatie v Las Vegas, tak to urobte riadne.“

Hoffmann si pritom nemyslí, že by Liberty Media robila niečo neštandardné. „Musíte zaplatiť poplatok za autorské práva. Ničím sa to nelíši od NFL, MLB alebo akéhokoľvek iného športu. Ak to neurobíte, tak zatiaľ proti vám neboli podniknuté žiadne kroky. Môže sa však stať, že pred vašimi oknami vyrastie tribúna. Možno sa tam objavia nejaké zábrany a vy nebudete mať čo propagovať,“ povedal Hoffmann.

Toto ešte môže skončiť obrovským súdnym sporom. V prvom rade je namieste otázka, či sú podmienky spoplatňovania nastavené korektne, druhým problémom môže byť samotná výška poplatku. Okrem toho, ak ste vlastníkom bytu či pozemku a sused vám bráni v jeho riadnom užívaní (napríklad tienením), porušuje tým vaše vlastnícke právo (platí to aj na Slovensku).

Súhlasí s tým aj Hoffmann a pripúšťa možnosť súdneho sporu. „Mohli by zaujať stanovisko, že je to predsa verejný majetok a vlastnia kus nehnuteľnosti s výhľadom. Ja mám právo si užívať výhľad a vy nemáte právo mi ho obmedzovať. Je to otázka primeranosti a bezpečnosti. V konečnom dôsledku je však v právomoci okresu a štátu v rozumnej miere obmedziť tieto práva v záujme ekonomiky. Myslím si, že niektorí sa to pokúsia riešiť súdnou cestou. Celé to stojí na otázke spoplatnenia F1. Ak je táto suma prehnaná, môžeme sa dočkať súdnych sporov,“ myslí si Hoffmann.

Súvisiace články