logo F1online.sk

Majitelia nechcú čakať, hovorí o svojom odchode Szafnauer

Pierre Gasly, Alpine zozadu
© XPB Images/Alpine
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík28. 7. 2023

Ďalšia palácová revolúcia v Alpine. Ani nevieme, či to môžeme tak nazvať, pretože podobné „prevraty“ sa na pôde francúzskeho tímu uskutočňujú v pravidelných intervaloch. V každom prípade odchádza Otmar Szafnauer, ktorý mal za úlohu pretvoriť tím na víťaznú mocnosť, ale majitelia zrejme očakávali, že sa mu to podarí ako šibnutím čarovného prútika.

Rumunský rodák končí vo svojej funkcii už po roku a pol. Môžete zabudnúť na všetky plány víťaziť v rozmedzí sto veľkých cien či ďalšiu päťročnicu. Alpine začína opäť od nuly, s novým technickým riaditeľom, novým šéfom automobilky aj pretekárskeho tímu. Szafnauer sa lúči slovami, že vedenie si pravdepodobne rozmyslelo, koľko času mu chcelo ako šéfovi dopriať.

„Čo sa zmenilo? Nuž, pri svojom príchode som dostal časový plán na premenu a zlepšenie tímu. Tento plán som považoval za realistický, keďže som to už predtým zažil a viem, čo si to vyžiada. Myslím si však, že niekto vo vyššom vedení Renaultu mal v skutočnosti na mysli kratší časový plán,“ povedal Szafnauer na margo svojho odchodu.

Pokojne to môžeme označiť za jeden z najväčších paradoxov Formuly 1. Všetci tu chcú uspieť hneď a zaraz, aj keď všetci vedia, že žiadny víťazný tím nespadol z neba. Vybudovať každú víťaznú dynastiu si vyžiadalo čas. Teraz po Szafnauerovi nastúpi nový šéf, ktorý bossom automobilky opäť povie, že potrebuje päť rokov, aby ho nakoniec vyhodili po dvoch. V tomto bludnom kruhu blúdi tento tím už roky.

Zoznam paradoxov však nekončí. Podľa mediálnych špekulácií je vážnym kandidátom na post šéfa Alpinu Mattia Binotto, ktorý sa neúspešne snažil budovať päťročnicu vo Ferrari. Je zrejmé, že Renault chce vďaka nemu pozdvihnúť motorový program, ktorý za konkurenciou výrazne zaostáva. Treba však pripomenúť, že od roku 2022 viedol tento motorový program Bruno Famin, ktorý Szafnauera dočasne nahradí v kresle šéfa stajne. Ako hovoríme, život v Enstone a Viry je plný paradoxov.

„Ak nedokážete zladiť svoje predstavy – ja som chcel jedno, oni druhé – je lepšie sa rozísť. Vždy som hovoril, že Mercedesu trvalo päť rokov, kým vybudovali víťazný tím. Red Bullu to po odkúpení Jaguaru, čo bola celkom solídna stajňa stredu poľa, trvalo taktiež päť rokov. Chce to čas,“ pripomenul Szafnauer.

Otmar v Belgicku doslúži ako šéf Alpinu a z okruhu pôjde rovno domov. Čaká ho ročná povinná dovolenka a po jej skončení by sa podľa vlastných slov rád vrátil do Formuly 1. „Od júla 2024 budem voľný. Túto prácu viem robiť a chcem ju robiť. Stále si myslím, že mám dobrú schopnosť budovať tím. Viem, ako to urobiť, len potrebujem dostať voľnosť a čas. Ak niekto tieto zručnosti potrebuje, tak zostanem vo Formule 1,“ povedal Szafnauer.