logo F1online.skF1online.sk

Alonso: Keby som vlani dostal ponuku od Alpinu, určite by som podpísal

Fernando Alonso
© XPB Images/Alpine
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík25. 7. 2023

Spomínate si na formulové leto 2022? Sebastian Vettel sa rozhodol ukončiť kariéru a spustil domino. Pôvodne sme očakávali pokojný rok bez väčších posunov na rošte, ale napokon sme sa dočkali šokujúceho prestupu Fernanda Alonsa z Alpinu do Aston Martinu a ďalších. Španielsky pretekár si teraz zaspomínal na minulý rok a poodhalil ďalšie detaily svojho odchodu.

Keď Sebastian Vettel ukončil kariéru, zanechal za sebou jedno voľné miesto, ktoré chcel Lawrence Stroll zaplniť veľkým menom, ktoré bude nielen dodávať výsledky, ale pomôže aj s propagáciou značky. Jeho ponuka Fernandovi Alonsovi sa stretla s veľkým záujmom a španielsky pretekár dlho neváhal, čím odštartoval búrlivé leto, počas ktorého menili pôsobiská aj piloti ako Oscar Piastri, Pierre Gasly a Daniel Ricciardo.

„Minuloročná Veľká cena Maďarska bola po emocionálnej stránke celkom stresujúca, ale nakoniec som sa rozhodol správne. Mal som šťastie a som rád, že som urobil tento krok,“ povedal Alonso v rozhovore pre NextGen.

„V skutočnosti to však nebola voľba, pretože od Alpinu som nedostal žiadnu konkrétnu ponuku. Dostal som len reči. Keby som na začiatku sezóny dostal konkrétnu ponuku od Alpinu, tak by som ju určite podpísal. Nakoniec som však mal na stole len jednu ponuku od Aston Martinu, ktorú som nakoniec aj prijal,“ dodal Alonso.

Španielsky matador nejedenkrát prehlásil, že podľa jeho názoru boli v Alpine unesení z Oscara Piastriho a práve jemu pripravovali sedačku. Ak je to pravda, nakoniec to pre francúzsky celok skončilo veľmi paradoxne, pretože nemajú Alonsa ani Piastriho.

„Bol som v Alpine viac-menej spokojný, ale neprišla žiadna ponuka. Chceli tam Piastriho. Ja som nemal nič na stole, ale ozvali sa z Aston Martinu, čo bolo pre moju kariéru veľké šťastie,“ povedal španielsky matador.

Ten dnes sedí v aute, ktoré má nad Alpinom pomerne jasnú prevahu, ale aj v Aston Martine sledujeme postupný pokles výkonnosti. Na začiatku roka bol monopost AMR23 druhý najrýchlejší, ale postupne sa pred neho prepracovali Mercedes, Ferrari aj McLaren. Fernando si však nemyslí, že jeho bývalý zamestnávateľ je na tom tak zle.

„Alpine podľa mňa nemá pomalé auto. V skutočnosti sú veľmi rýchli, čo som videl na vlastné oči v Silverstone, keď bol Pierre Gasly nalepený na mojom zadnom krídle 30 kôl,“ hovorí Alonso.

„Z okruhu na okruh sa rozloženie síl veľmi rýchlo mení a budem rád, ak v budúcnosti uvidím Alpine vo veľmi dobrej forme. Z dlhodobého hľadiska si myslím, že Aston Martin je dobrý projekt a som tu spokojný, ale som si istý, že s Alpinom zvedieme ešte veľa súbojov,“ dodal Alonso.

Súvisiace články

Diskusia