logo F1online.sk

FIA sa nepáči, že jej zainteresované strany „lezú do kapusty“: Na pravidlá sme tu my!

Max Verstappen po štarte šprintu na VC Rakúska
© Twitter/Red Bull
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík23. 7. 2023

Sme svedkami narastajúceho napätia medzi FOM a FIA? Medzinárodná automobilová federácia sa v ostatnom období ocitla trochu v izolácii a schytáva kritiku zo všetkých strán, kým tímy a Liberty Media sa široko usmievajú a hovoria samé pekné veci. Netreba však zabúdať, že meniť pravidlá môže jedine FIA a federácia sa to rozhodla všetkým veľmi dôrazne pripomenúť.

Dianie v posledných týždňoch naznačuje, že Medzinárodná automobilová federácia sa dostáva do stále hlbších sporov s tímami a Liberty Media. Ťažiskový je „Prípad Andretti“. Tímy si s Liberty Media zrejme príliš neskoro uvedomili, že pre prijímanie nového účastníka si neponechali zadné vrátka a aj keď majú „páky“ ako Andrettiho tímu zamedziť pri vstupe do Formuly 1, dosť silné karty má aj FIA.

Federácia to v posledných mesiacoch schytáva zo všetkých strán. V defenzíve je prakticky od Abú Zabí 2021 a kritika na jej adresu len pribúda. Zmeny pravidiel, traťové limity, nové pohonné jednotky, naťahujúce sa vyšetrovania; to všetko a ešte omnoho viac FIA zaťažuje. Pre ambiciózneho Mohameda bin Sulajema, ktorého už stihli odstaviť od povinností vo Formule 1, to nie sú dobré správy a je možné, že Andrettiho využije, aby priklonil misky váh na svoju stranu.

Liberty Media ústami Stefana Domenicaliho a tímy ústami svojich šéfov fanúšikom a verejnosti pochlebujú, prichádzajú so samými populárnymi nápadmi a myšlienkami, pritom ich buďto nemôžu zrealizovať, alebo realizáciu jednoducho prehodia na FIA. Andretti je pre Sulajema vzácna príležitosť, byť „tým dobrým“ a postaviť sa na stranu väčšinového názoru vo fanúšikovskej obci.

Katarčana zrejme dosť podráždili odkazy z posledných týždňov, keď šéfovia niektorých tímov verejne kritizovali nové pravidlá pre pohonné jednotky, na ktorých sa pracovalo roky. Pomyselné polienko nakoniec priložil Stefano Domenicali populistickým vyhlásením, že motory by mali byť „ľahšie, jednoduchšie a hlučnejšie“ a porušenie rozpočtového stropu sa má trestať športovými sankciami, nie finančnými. Talian má na túto otázku iba malý vplyv a zmeny pravidiel má v rukách Svetová motoristická rada, teda FIA a tímy (po predchádzajúcej diskusii s Komisiou F1). Stefano si však nenechal ujsť príležitosť prihriať si polievku u fanúšikov.

Tieto debaty sú FIA zrejme veľmi nepríjemné, pretože sa rozhodla reagovať vlastným vyhlásením, čo síce nemá vo zvyku, ale pod Sulajemovým vedením sme niečo podobné nevideli prvýkrát.

„FIA si všimla nedávne pripomienky v médiách ohľadne zmien súčasných a budúcich pravidiel vo Formule 1,“ uvádza federácia vo svojom stanovisku.

„FIA zdôrazňuje, že aj keď víta názory zainteresovaných strán, zmeny pravidiel vo všetkých šampionátoch pod hlavičkou FIA – vrátane Majstrovstiev sveta Formuly 1 – má na starosti práve Medzinárodná automobilová federácia.“

„Akékoľvek technické, športové alebo finančné predpisy a zmeny sankcií za ich porušenie budú nasledovať prostredníctvom riadneho a stanoveného procesu,“ dodala FIA.

Zjavne to je odkaz samotnému Domenicalimu, ktorý sa podľa mnohých pozorovateľov štylizuje na verejnosti do roly „šéfa“, čo je Sulajemovi zjavne dosť proti srsti. FIA týmto jasne odkázala, že kým ona nemôže „liezť do kapusty“ Liberty Media v obchodných a marketingových otázkach, rovnako tak by sa Liberty Media nemala miešať do jej agendy.

Súvisiace články