logo F1online.skF1online.sk

Ricciardo sa vyrovnal s myšlienkou na koniec kariéry: Cítim oveľa väčšiu pohodu

Daniel Ricciardo
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík17. 7. 2023

Je ťažké sa do Formuly 1 dostať, ešte ťažšie je sa tam vrátiť. Daniel Ricciardo sa napriek dvom rokom plných sklamaní v McLarene pokúsi o reštart kariéry. Vyzeralo to s ním naozaj nelichotivo, ale ešte menej lichotivé boli výkony Nycka de Vriesa. Red Bullu sa očividne páči vidina, že by sa Daniel mohol opäť objaviť vo svojej starej forme.

Aj keď to preňho po psychickej stránke určite neboli ľahké dva roky, nezdá sa, že by stratil niečo zo svojho elánu a entuziazmu. Naďalej rozdáva úsmevy a žartuje. Nezabránila mu v tom ani bezprostredná hrozba konca kariéry v F1. Ricciardo sa však nevzdal a je späť.

V rozhovore pre portál CRASH.net dostal otázku, či by mohol o päť rokov končiť kariéru v F1 ako majster sveta, odpovedal klasickým spôsobom. „Doriti, áno! To by predsa bolo super,“ zvolal Ricciardo.

Nemyslí si však, že by v takom prípade napodobnil Nica Rosberga, ktorý sa rozhodol odísť hneď, ako porazil Lewisa Hamiltona a získal vytúžený titul majstra sveta. „Neviem, či by som odišiel ako nový šampión, pretože to by znamenalo ukončiť kariéru, keď sa všetko vyvíja dobre,“ hovorí Ricciardo.

„Sledujem však aj ostatné športy, rád pozerám napríklad UFC, kde si bojovníci predlžujú kariéry až príliš, takže smerujú tak trochu do stratena. Je na tom niečo lákavé, keď ukončíte kariéru na vrchole.“

„Keď sa pozriem na Nica Rosberga, tak ho chápem, ale zároveň mi to príde o nejaký rok predčasné. Je ťažké nájsť tú správnu cestu. Keby som v budúcom roku získal titul, tak by som neukončil kariéru, ale keby sa mi to podarilo o päť rokov, tak by to bol skvelý spôsob, ako sa rozlúčiť,“ povedal Daniel.

Čím je jazdec starší, tým častejšie musí počúvať otázky týkajúce sa jeho konca. Lewis Hamilton na nich odpovedá už nejaký čas a veľa sa hovorí, že ôsmy titul sa stal jeho kryptonitom. Môže sa ním stať natoľko posadnutý, že nebude vedieť, kedy je ten správny čas odísť?

„Myslím si, že to platí o mnohých športovcoch. Nehovorím, že je to prípad Lewisa alebo niekoho iného, ale podľa mňa je mnoho takých, ktorí sa zrejme boja konca kariéry. Keď žijete tak dlho v takej eufórii, tak je možno myšlienka na odchod desivá, čo chápem. Ak to však nie je to jediné, čo vám bráni odísť, tak je to v poriadku,“ hovorí Ricciardo.

„Ak si silou mocou predlžujete kariéru, pretože sa bojíte, čo bude nasledovať, tak môžete zotrvať až príliš dlho. Ak mám povedať za seba, tak v tomto smere som vďaka priebehu tohto roka v oveľa väčšej pohode pri myšlienke na koniec kariéry. Nebojím sa toho.“

„Bola to zábava. Stihol som toho veľa a život po kariére je veľmi dobrý. Mohol som sa venovať svojim záľubám a myšlienka na odchod nie je nijako skľučujúca,“ dodal Daniel.

Súvisiace články

Diskusia