logo F1online.sk

Montoyovi sa Hamiltonov nápad obmedziť vývoj nepozdáva: Je smiešny

Lewis Hamilton
© Martin Trenkler
Tomáš Masár
Tomáš Masár13. 7. 2023

Lewisa Hamiltona už kraľovanie Maxa Verstappen začína unavovať. Sedemnásobný šampión preto navrhuje, aby bolo jednotlivým tímom povolené začať s vývojom áut pre nasledujúcu sezónu vždy až od určitého okamihu, čím by sa malo prechádzať neustále opakujúcim sa dominanciám. Juan Pablo Montoya s pretekárom Mercedesu nesúhlasí a Britov návrh označuje za „smiešny“.  

Od posledného víťazstva Lewisa Hamiltona už ubehol nejaký ten piatok. Nie je preto prekvapením, že 38-ročný pretekár sa pri snahe vrátiť sa na výslnie neštíti uchýliť sa ani k takým praktikám, akou je napríklad lobbing za zmenu pravidiel.

Hamiltonovi sa nepozdáva, že celok, ktorý kraľuje štartovému poľu, začína s vývojom budúcoročného monopostu zväčša skôr než jeho súperi. Navrhoval by, aby si boli tímy, rovnako ako pri všetkom ostatnom, aj v tomto rovné a vývoj pre nasledujúci ročník by vždy započali až od určitého stanoveného termínu.

Bývalý pretekár Williamsu či McLarenu Juan Pablo Montoya vidí v Hamiltonovom návrhu predovšetkým úmysel poškodiť Red Bull. Podľa Kolumbijčana tomu nebolo tak dávno, čo Brit vládol štartovému poľu, pričom sa v tom čase na nevyrovnanosť súťaže neponosoval. Dnes mu zrazu dominancia iného pretekára prekáža?

„Celé je to smiešne. Lewis neustále opakuje, že je Verstappenova dominancia nefér,“ uviedol Montoya pre MyBettingSittes. „Už teraz predpovedá, že Max v budúcom roku opäť vyhrá. Keď sa však spätne poobhliadneme na obdobie Lewisovej dominancie, vyhrával svojou zásluhou či vďaka autu? Všetci sme boli za neho šťastní, keď dominoval.“

Montoya sa nazdáva, že aktuálna sezóna je všetko, len nie nudná. Áno, kráľovnej motoršportu síce momentálne jasne dominuje Red Bull, no až na rakúsky celok je štartové pole nesmierne vyrovnané.

„Je zaujímavé, že tímy nevedia, s kým budú v ten či onen víkend súperiť,“ nechal sa počuť víťaz siedmich veľkých cien. „Kedysi to bolo predvídateľné – na čele bol Mercedes, za ktorým nasledoval Red Bull, Ferrari a následne všetci ostatní. Od tretieho po dvanáste miesto je to nesmierne vyrovnané, neviete predpovedať, čo sa bude diať. Dokonca  už aj Williams je konkurencieschopný a v kvalifikácii bežne skončí na desiatom či dvanástom mieste.“

„Myslím si preto, že pravidlá sú v súčasnosti nastavené veľmi dobre. Rozdiely medzi tímami sa zmenšili. Som toho názoru, že rozpočtový strop svojím spôsobom skutočne funguje. Red Bull ale zaznamenal obrovský pokrok a to, čo robia, robia prosto lepšie ako ostatní. Zdá sa však, že tímy majú k sebe blízko, čo sa odzrkadľuje aj na trati. Ľudia tak majú po pretekoch o čom rozprávať,“ zakončil Montoya.