logo F1online.sk

Aj “starý chren” Webber by zvládol to, čo predvádza Pérez

Sergio Pérez
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala10. 7. 2023

Sergio Pérez sa v kvalifikáciách nutne musí zlepšiť, pretože jeho súčasné výkony nedosahujú úroveň, na ktorej by sa mal pohybovať samozvaný kandidát na bitku o jazdecký šampionát. To je názor Marka Webbera, Pérezovho dávneho predchodcu v Red Bulle, podľa ktorého by červení býci mohli Mexičana vymeniť za prakticky kohokoľvek. Dokonca aj zaňho samotného.

Odkedy Red Bull disponuje víťazným monopostom, tak sa ešte žiadnemu jazdcovi nepodarilo to, čo práve Sergiovi Pérezovi. Skúsený pilot rakúskej stajne je od roku 2009 prvý, kto sa v piatich kvalifikáciách po sebe nedokázal dostať do Q3.

Táto štatistika znie ešte horšie, keď si uvedomíme, že Red Bull RB19 je najdominantnejší monopost, aký kedy partia okolo Adriana Neweyho postavila. Dokonca aj Vettelova víťazná vlna z roku 2013 je oproti súčasnej hegemónii len slabším odvarom.

Mark Webber dnes pôsobí na pozícii spolukomentátora stanice Channel4 a pri svojich hodnoteniach Sergia Péreza rozhodne nešetrí. “Myslím si, že je jasné, že kvalifikácia je jeho slabina. Takisto keď sa počas príprav zmenia podmienky a je to zrazu o čosi náročnejšie, tak sa ocitá v kaši a nedokáže zajazdiť čisté kolá. Videli sme, že v sobotných kvalifikáciách mu to nevychádza.”

To si uvedomuje aj vedenie Red Bullu, no zároveň zdôrazňuje, že Pérez predvádza v pretekoch vynikajúce výkony. Markovi Webberovi sa to celkom nezdá. Naznačil, že keby mal rovnako dominantné auto ako má dnes Red Bull, aj on vo svojich 46 rokoch by sa dokázal takto predierať štartovým poľom.

“Kamarát, v pretekoch sa hocikto dokáže posunúť dopredu. Dokonca aj ja by som to zvládol, hoci som už starý chren,” uštipačne poznamenal bývalý kolega Sebastiana Vettela. “Tie kvalifikácie musí vyriešiť, musí vyriešiť aj svoje problémy v premenlivých podmienkach. Myslím si, že bude v pohode, no keď pretekáte na tomto leveli, musíte podávať dobré výkony v každých podmienkach.”

Podľa Webberovho bývalého kolegu a ďalšieho člena z rodiny Red Bullu Davida Coultharda sa Pérezove problémy začínajú v jeho hlave. Zdeptaný Mexičan je v poslednom období aj svoj najväčší súper.

“Je to tak trochu, ako keď máte trému. Čím viac o tom premýšľate, tým je to väčší problém,” uvažuje David Coulthard, ktorému Pérezove problémy pripomenuli jedno obdobie z jeho vlastnej kariéry. “Keď sme mali jednokolovú kvalifikáciu, v jednej konkrétnej sezóne som bol až do Imoly v pohode. Potom som však spravil chybu a začal som si hovoriť: Už si ďalšiu chybu nemôžeš dovoliť, pretože prídeš o pozície.”

“Potom vám to pohltí myseľ. V tomto je Max dobrý. On skrátka nad kvalifikáciou nepremýšľa, len jazdí rýchlo,” poukázal na Holanďanovu pohodu škótsky komentátor.

Alex Albon o Maxovi Verstappenom pred rokom prezradil, že pred kvalifikáciou býva maximálne uvoľnený. Vraj aj samotný Albon by chcel byť v takej pohode, aby sa tesne pred kvalifikáciou nemusel sústrediť na svoju jazdu, ale bezstarostne si rozbaľoval balíčky s FIFA kartičkami.

Na druhej strane Sergio Pérez si po každom pokazenom víkende opakoval, že už si ďalší podobný nesmie dovoliť, pretože inak príde o svoju šancu zaútočiť na titul majstra sveta. Dnes je jasné, že ho nezíska, no stále ho kvári tá istá ťažoba. Aj Christian Horner už niekoľko týždňov opakuje, že Pérez sa z toho dostane, keď už nie je pod tlakom spojeným s bojom o titul. Ono to však neprichádza a neprichádza.

Do tretice si Péreza vzal na paškál ešte jeden bývalý jazdec Formuly 1 Christijan Albers. Ani on Péreza neľutuje. “Toto nie je vec šťastia. Má rovnaké príležitosti ako ktokoľvek iný, no nič s nimi nedokáže spraviť.”

Pérez mal v sobotu o čosi ťažšiu úlohu, no v porovnaní s niektorými súpermi nie oveľa. “Red Bull mu zabezpečil, že bude prvý, aby sa mohol okamžite rozbehnúť. Preto mu vychladli pneumatiky, čo nie je zrovna príhodné. Je fajn mať zohriate gumy. Na druhej strane ich však ostatní dokázali zohriať, ale on nie.”