logo F1online.sk

Montoya: Dúfam, že Verstappen vyhrá všetky zostávajúce preteky a kritikom tak zavrie ústa

Max Verstappen
© Filip Škripko
Tomáš Masár
Tomáš Masár6. 7. 2023

Formula 1 jestvuje už viac než 70 rokov. Napriek jej dlhokánskej histórii ešte žiaden z tímov nevyhral všetky preteky tej či onej sezóny. Red Bullu sa to však môže podariť – a to predovšetkým zásluhou Maxa Verstappena. Juan Pablo Montoya verí, že úradujúci šampión vyhrá všetky zostávajúce podujatia ročníka a svojim neprajníkom tak raz a navždy zavrie ústa.

 V minulosti sa takmer podarilo vyhrať všetky preteky McLarenu, a to v roku 1988, keď farby tímu z Wokingu hájili legendárny Ayrton Senna a Alain Prost. Dnes sa o to, čo sa pred tridsiatimi piatimi rokmi nepodarilo britskému celku, pokúsi Red Bull.

Verstappen vyzerá byť aj naďalej v nesmiernej forme, pričom sa zdá, že súperi sa k rakúskej stajni stále nie a nie priblížiť. Pokiaľ sa v rozložení síl nič nezmení a Holanďan nedoplatí na technické či iné patálie, nie je vylúčené, že do konca ročníka ovládne každé jedny preteky.

Bývalý pretekár Williamsu či McLarenu Juan Pablo Montoya by takýto scenár privítal.

„Musíme skonštatovať, že Max Verstappen v tomto roku vyhrá,“ vyslovil sa Kolumbijčan pre VegasInsider. „Bolo by skvelé, keby vyhral všetky [zostávajúce] preteky a kritikom tak zavrel ústa – bolo by to vskutku fajn.“

Zatiaľ čo jednému z jazdcov Red Bullu vychádza všetko, na čo siahne, tomu druhému sa darí o niečo menej. Pérez dopláca najmä na katastrofálne kvalifikácie, keď sa už štyrikrát po sebe nedokázal prebojovať do Q3.

Montoya však predpovedá, že Mexičan v Silverstone túto hrozivú bilanciu už ukončí a svojho dominantného tímového kolegu doplní na pódiu.

„Otázkou číslo jeden je, ako sa bude dariť vo Veľkej Británii Checovi? Poskladá to a konečne zaknihuje solídne kvalifikačné kolo? Domnievam sa, že sa dostane do bodu, keď na to nebude musieť už tak urputne tlačiť, pretože jeho auto je dostatočne rýchle.“

„Je v poriadku, ak sa dostanete do Q3 – hoc na šiestom a siedmom mieste – a na svojho tímového kolegu strácate šesť či sedem desatín,“ poznamenal. „Podstatné je to, čo ukážete v Q3. Treba dať do toho všetko a uvidíte, čo sa stane. Pérez len potrebuje zajazdiť profesorské kolo, dať do toho všetko a dostať sa medzi piatich najlepších.“

„Skončí na stupňoch víťazov? Na 90% som presvedčený, že áno. Bude druhý? Tým som si nie taký istý. Myslím si, že skončí tretí a druhé bude s najväčšou pravdepodobnosťou Ferrari,“ uzavrel Montoya.