logo F1online.skF1online.sk

Hamilton volá po ukončení období dominancie. Red Bull sa pýta, kde bol doteraz?

Lewis Hamilton
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala2. 7. 2023

Red Bull a Max Verstappen sú na koni. Ich absolútna nadvláda trápi takmer celú formulovú obec, ale najmä Verstappenových súperov. Lewis Hamilton myslí na všetkých, a preto volá po zmene pravidiel, ktorá by mala skrátiť éru červených býkov, ale aj akúkoľvek inú hegemóniu jednej stajne. V Red Bulle sa po týchto slovách začudovane pozerajú jeden na druhého a pýtajú sa: Lewis, kde si bol doteraz?

Vo štvrtok na spielbergskom okruhu sa hovorilo i o tom, čo by Formula 1 mohla spraviť, aby zatraktívnila šampionát. V ňom má Red Bull obrovský náskok a nič nenasvedčuje tomu, že by sa po sezóne malo jeho hodovanie skončiť. Podľa Lewisa Hamiltona za to môže aj fakt, že už bez obáv môže zanechať tohtoročný vývoj a preorientovať svoje úsilie na rok 2024 — na rozdiel od konkurenčných tímov, ktoré bojujú aj medzi sebou. Navrhuje preto, aby bol vývoj auta na nasledujúci rok povolený až od istého termínu, napríklad od 1. augusta.

“Toto nie je cielené na žiadnu konkrétnu osobu ani nič podobné,” ubezpečil na Red Bull Ringu Lewis Hamilton. “Za sedemnásť rokov, ktoré som tu strávil, sme videli obdobia dominancie. A budú pokračovať. Ja som mal naozaj šťastie, že som zažil takú éru, akú má teraz Max. Ale ak to takto pôjde ďalej, bude sa to neustále opakovať. Toto v našom športe nepotrebujeme.”

Hamiltonove slová sa, prirodzene, dostali aj k zástupcom červených býkov. Max Verstappen v rozhovore pre Sky Sports F1 pripomenul, že sedemnásobný šampión takéto témy neotváral pred pár rokmi, keď efjednotke kraľoval.

“O tomto sme sa nebavili, keď vyhrával on, a nemyslím si, že by sme sa mali teraz,” kontroval Max Verstappen. “Takto skrátka funguje Formula 1. Keď máte konkurencieschopné auto, tak je to skvelé, ale od istého momentu sa musíte začať venovať ďalšej sezóne. Je normálne, že ľudia za nami spomínajú takéto veci, ale nemali by zabúdať, ako to tu vyzeralo, keď vyhrávali oni.”

A čo hovorí Christian Horner na Hamiltonov nápad takto obmedziť vývoj budúcoročných áut? “Nuž, on očividne hovorí z osobnej skúsenosti!” uťahuje si šéf Red Bullu, ktorý týmito slovami azda chcel pripomenúť, ako Mercedes údajne začal vyvíjať svoje motory na rok 2014 oveľa skôr ako ostatní, z čoho mal ťažiť po zvyšok desaťročia. A možno len narážal na to, ako Mercedes zakaždým uprostred roka preorientoval svoj vývoj a predlžoval vlastnú víťaznú éru.

“Myslím si, že ustriehnuť niečo také by bolo neskutočne náročné,” pokračoval už serióznejšie. “Prepána, ako by ste mohli oznámiť: Okej, dnes je prvý august, tak sa do toho vrhnite! Ako ľuďom zabránite myslieť o budúcoročných autách alebo pracovať na nich?”

Presná podoba technických pravidiel je známa už s niekoľkomesačným či niekoľkoročným predstihom. Aby skutočne všetci začínali na rovnakej štartovej čiare, technické pravidlá by museli byť až do 1. augusta v režime utajenia.

Podľa Christiana Hornera je súčasný systém penalizácií pre top tímy oveľa lepší. Počet hodín strávených vo veternom tuneli či objem výpočtov počítačových simulácií CFD si FIA vie skontrolovať.

“Vo Formule 1 máme systém hendikepov založený na čase strávenom vo veternom tuneli. AlphaTauri má k dispozícii takmer dvakrát viac času ako my. Toto je výrazný hendikep a myslím si, že Aston Martin to od polovice roka začne pociťovať, keďže sa všetko zresetuje,” pripomína rodák z Leamington Spa. “A pre nás platí, že veľmi dôkladne musíme vyberať, čo vlastne pošleme do veterného tunela.”

“Tento systém pred rokmi neexistoval, takže uvidíme jeho efekt. Čo je však najdôležitejšie a história F1 to potvrdzuje, je stabilita v pravidlách. Ak nebabrete s pravidlami, tak dôjde ku konvergencii. Myslím si, že to už pomaly začína byť viditeľné. Do konca roka 2025 už pravdepodobne všetky tímy budú na podobnej úrovni, no a potom to všetko hodíme do koša a v roku 2026 začneme odznova,” doplnil.

Súvisiace články

Diskusia