logo F1online.skF1online.sk

Pérez si to zlízol už aj od Hornera: V Q2 na takéto veci nie je priestor

Sergio Pérez
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala1. 7. 2023

Výkony Sergia Péreza prerážajú jedno dno za druhým. Ani v kvalifikácii na Veľkú cenu Rakúska sa nedokázal prebojovať do Q3, čo sa mu stalo už štvrtýkrát v rade. Šéfa tímu Christiana Hornera to veľmi hnevalo. Mexičan totiž prišiel o postup pre svoju vlastnú tvrdohlavosť.

Také niečo sme už veľmi dlho nevideli. Sergio Pérez sa v druhej časti kvalifikácie rozhodol zajazdiť tri ostré kolá, no ani raz nedokázal dodržať pravidlá. Zakaždým v poslednom sektore prekročil bielu čiaru, a tak mu komisári museli zmazať jeho kolo. Do Q3 nepostúpil už štvrtýkrát za sebou, čo sa z pilotov Red Bullu naposledy “podarilo” Davidovi Coulthardovi.

Aj na Christianovi Hornerovi bolo badať, že by Péreza najradšej prefackal. Hneď po otázke, čo svojmu jazdcovi povie, keď ho stretne, čiastočne žartom a čiastočne azda aj vážne zaťal päsť a naznačil, čo by s ňou chcel spraviť.

“Viete, dnes mal rýchlosť. Mal auto, ktoré bolo hravo schopné sa umiestniť v prvom alebo v druhom rade. Dorovnával Maxove časy. Tak zostaň medzi bielymi čiarami!” zvolal Christian Horner. “Dostal prvé varovanie, dostal druhé varovanie: Checo, skrátka sa udrž medzi bielymi čiarami! Nakoniec sa naplnilo povestné trikrát a dosť.”

“Je to strašne frustrujúce. Mohol byť vpredu, mohol to dokázať. Toto nás frustruje. Získať pole position je fantastické, ale nemáme pocit, že by sme to dotiahli do konca,” povzdychol si šéf červených býkov.

V Q2 prišiel o svoj čas aj Max Verstappen. “Áno, ale on aspoň zareagoval na naše naliehanie, aby sa držal medzi bielymi čiarami. On to spravil, vo svojich kolách sa dostal do akéhosi konzervatívneho režimu, aby mal vždy jedno kolo na bielej čiare. Keby na to nešiel takto, myslím si, že naše auto by malo v rukáve viac času, a to v poslednom sektore. Pri jazde sme sa trochu krotili.” Až na Mexičana, ktorý chce silou mocou ukázať, že je rovnako rýchly ako Max Verstappen, no tým si pod sebou podpiľuje konár.

Sergio Pérez v Q2 zajazdil tri časy, pričom každý z nich by mu s prehľadom stačil na postup. Platí to najmä o tom poslednom, v ktorom bol o 0,438 sekundy rýchlejší ako jedenásty George Russell. Na takom krátkom okruhu je to obrovský náskok.

Naozaj musel ísť v poslednom pokuse až na doraz, akoby mu v tomto kole šlo o život? A vlastne — vedel vôbec o tom, že už nebude mať priestor na reparát? Po prejdení cieľovej čiary sa totiž zmätene pýtal inžiniera, či ešte stíha jeden pokus…

“Bolo to krištáľovo jasné,” odmietol akékoľvek pochybnosti o tom, či mal Pérez správne informácie. “Je to veľmi frustrujúce, pretože vieme, že na to mal. V tom kole zajazdil čas 1:04,9 a na Maxa stratil tri stotinky. Mohol spomaliť o celé štyri desatiny a aj tak by postúpil. Druhá časť kvalifikácie nie je priestor na niečo takéto. Je to frustrujúce, pretože to mohol dokázať.”

Ako správny pilot sa aj Pérez nakoniec na niečo posťažoval; v poslednom kole ho vraj zablokoval Alex Albon. V Red Bulle túto výhovorku neberú, v poslednom sektore totiž nemusel tak letieť. Ešte sa nerozhodovalo o pole position. “Určite mu to nepomohlo, ale keď o tom viete, tak si necháte väčšiu rezervu. Je to sklamanie, no obraciame list. V sobotu bude tvrdo bojovať, len je to otravné, keďže vieme, že mohol byť vpredu.”

“Podľa mňa je to škoda. Myslím si, že toto by ho nakoplo. Samozrejme, náš tím frustruje, že teraz máme za sebou dve Ferrari, ktoré sú navyše o čosi bližšie, a Checo nie je na svojom poste,” poznamenal nakoniec Horner.

Súvisiace články

Diskusia