logo F1online.sk

Steiner o štarte sezóny: Dlhujeme to fanúšikom

Günther Steiner
© Haas Media
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík18. 5. 2020

Síce to ešte v marci vyzeralo beznádejne a mnohí sa už dušovali, že sezónu 2020 by bolo lepšie úplne zrušiť, ale to sa zrejme nestane a v júly by Formula 1 mohla byť späť. Boss amerického tímu Haas Günther Steiner verí, že by nová sezóna mohla zahŕňať aspoň pätnásť veľkých cien, to by totiž dávalo zmysel aj z finančného pohľadu.

FIA a Liberty Media momentálne pracuje s rozličnými scenármi. Upravený kalendár by mohol napriek takmer štvormesačnému oneskoreniu zahŕňať až pätnásť pretekov. Toto číslo je podľa Steinera úplne „kúzelné“.

„Myslím, že ak by sa vôbec nepretekalo, stále to môžeme prežiť,“ vyhlásil Tirolčan pre podcast F1 Nation. „Čo si však myslím, že by bolo najhoršie je, keby sme odjazdili napríklad len osem pretekov. Pretože pretekanie vás stojí veľa a pri malom počte veľkých cien sú malé aj príjmy. Nepretekať znamená nemíňať nehovoriac o tom, že takisto nepotrebujete žiadne náhradné diely.“

„Vývoj je zmrazený aj pre budúcu sezónu, takže verím, že by sa mohol naplniť plán s pätnástimi veľkými cenami, to by bolo naozaj kúzelné číslo a ekonomicky by nás to udržalo. Verme, že sa to podarí,“ dodal Steiner.

Odvrátenou stránkou (minimálne úvodu) odloženej sezóny však budú prázdne tribúny. Na druhej strane však platí, že aj veľké ceny bez fanúšikov sú stále lepšie, než žiadne veľké ceny. Boss Haasu tiež tvrdí, že Formula 1 je fanúšikom niečo dlžná a svoj dlh je povinná splatiť.

„Preteky fanúšikom dlhujeme, nie je to len o nás. Vždy hovoríme len a len o sebe, ako sme z toho frustrovaní, ale sú tu aj milióny ľudí, ktorí nás sledujú a je našou povinnosťou urobiť maximum preto, aby sme ich pobavili,“ vyhlásil Steiner.