logo F1online.sk

Súperi Red Bullu by sa mali už plne upriamiť na nadchádzajúcu sezónu, hovorí Hill

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár29. 6. 2023

One man show – asi tak nejak by sa dala opísať aktuálna sezóna Formuly 1. Maxovi Verstappenovi totiž vyjde všetko, na čo siahne. Z doterajších ôsmich pretekov ich ovládol až šesť a jeho náskok v súťaži jednotlivcov sa po Veľkej cene Kanady prehĺbil už na priepastných 69 bodov. Napriek tomu, že poniektoré (najmä top) tímy na prebiehajúci ročník ešte nezanevreli, podľa Damona Hilla by tak urobiť mali, a to čím skôr. Brit súperom Red Bullu radí, aby sa plne sústredili na nadchádzajúci rok, kedy sa budú karty rozdávať takpovediac nanovo.

Všetky preteky tohtoročného šampionátu zatiaľ opanovali piloti Red Bullu – šesťkrát zásluhou Maxa Verstappena a dvakrát prispením Sergia Péreza. Aj keď sa zdá, že bol náskok tímu z Milton Keynes v Kanade o čosi menší, určitá výkonnostná výhoda tam stále je.

Aston Martin, Mercedes a rovnako tak aj Ferrari preto napredujú vo vývoji ako sa len dá a Red Bullu hodlajú do konca ročníka ešte poriadne zavariť.

Damon Hill však toto sizyfovské úsilie za správne nepovažuje, veď náskok Verstappena pred prenasledovateľmi je už pravdupovediac nedostihnuteľný. Majster sveta preto top celkom radí, aby svoju pozornosť radšej, než na súčasnú sezónu, upriamili na tú nasledujúcu.

„Domnievam sa, že Mercedes sa zlepšuje, ale je otázne, dokedy,“ vyslovil sa Damon Hill.

„V F1 ide v tomto roku už len o to, či aspoň raz uvidíme vyhrať preteky niektorý z iných tímov,“ povedal. „Aby však tímy výrazne znížili výkonnostný deficit a vyvinuli tlak na Red Bull, budú musieť presmerovať niektoré zdroje, ktoré by inak išli na budúcoročný vývoj.“

„Už teraz počujeme, ako niektoré tímy hovoria, že sa začínajú orientovať na budúci rok, no zároveň hodlajú pokračovať vo vývoji tohtoročného monopostu. Urobili by lepšie, keby sa sústredili čisto na budúcoročné auto, pretože som si nie istý, či sa im podarí Red Bull do konca roka dolapiť.“

„Dúfajú, že [Red Bull] začne odpadávať, ostatní sa zlepšia a užijeme si trochu pretekania, ale nebude dobré, ak to bude na úkor toho, že nebudú konkurencieschopní v roku 2024.“

Vyrovnať sa Maxovi Verstappenovi bude podľa Hilla o to ťažšie, že Holanďan sa momentálne prezentuje v nesmiernej forme a jazdí v úplnej pohode.

V Kanade navyše zaznamenal už svoje 41. víťazstvo, čím sa dorovnal legendárnemu Ayrtonovi Sennovi.

Je to neuveriteľné, je ohromujúci,“ nešetril chválou na adresu Verstappena Hill. „Je neuveriteľne talentovaný a je taký schopný, že je to až desivé,“ doplnil.

Súvisiace články