logo F1online.sk

Verstappen odjazdil preteky s operencom zaseknutým za brzdovým kanálikom

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala19. 6. 2023

Veľká cena Kanady, ktorá sa každoročne koná na umelo vybudovanom ostrove Notre Dame v Montreale, vždy privíta množstvo fanúšikov, ale aj návštevníkov zo zvieracej ríše. Žiaľ, nie všetci sa dožijú aj šachovnicovej vlajky. Jeden operenec v nedeľu jazdil spolu s Maxom Verstappenom, keď zostal zakliesnený za jeho brzdovými kanálikmi.

Pred pár rokmi sa nám o zábavu starala čajka Sebastiana Vettela, inokedy zas krížom cez trať prebehne svišť. V nedeľu však na okruhu “úradoval” doposiaľ neznámy vtáčí druh, ktorý takmer ukončil preteky Maxa Verstappena predčasne.

Christian Horner vo svojom hodnotení Veľkej ceny Kanady najskôr hovoril o výzve, ktorej čelili jazdci z hľadiska teplôt pneumatík. Neskôr však priznal, že boxový múrik oveľa viac zaujala Verstappenova kolízia s operencom.

“Z piatka na sobotu sme na aute niečo pomenili. A z toho, čo som počas pretekov zachytil, mali problémy aj ostatní jazdci. Mali problémy so zohrievaním auta a generovaním dostatočného množstva energie, keďže je tu len šesť zákrut a medzi nimi dlhé rovinky,” pustil sa do svojej rozpravy Christian Horner. “Mohli sme si všimnúť, že v niektorých fázach, keď nedokázali zohriať svoje pneumatiky, časy všetkých jazdcov dosť kolísali. Max to však zvládol.”

“Najdôležitejší moment však nastal vtedy, keď trafil nejakého vtáka, ktorý bol potom polovicu pretekov zaseknutý za pravým predným brzdovým kanálikom. Preteky však veľmi dobre kontroloval,” pokračoval šéf Red Bullu, ktorý musel tvrdenie o nešťastnom osude vtáka ešte raz potvrdiť. Zostal tam naozaj zaseknutý? “Áno, teda pozostatky toho vtáka…”

Pre Maxa Verstappena sa to mohlo skončiť katastrofou. Okruh Gillesa Villeneuvea je na brzdy veľmi prísny. Ak by operenec na celé dva sektory upchal chladenie bŕzd, Red Bull by takmer určite musel zastaviť v boxoch, ak by sa brzdy dovtedy nerozhoreli.

“Keď som prišiel do boxov, tak bol zaseknutý na mojom aute, nevyzeralo to dobre!” skonštatoval Max Verstappen. “Je mi tiež ľúto mechanika, ktorý ho musel odtiaľ vyťahovať!”

Súvisiace články