logo F1online.sk

Verstappen je na dorovnanie Sennu pyšný: Dúfam, že ešte nekončím

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala19. 6. 2023

Nedeľa na montrealskom okruhu priniesla ďalší triumf Maxa Verstappena. Holanďan v takmer neporaziteľnom Red Bulle opäť ukázal, že táto sezóna skrátka patrí jemu aj pripísaním si 41. víťazstva v kariére. Podarilo sa mu tým dostať na delené šieste miesto v historických štatistikách, teda na úroveň Ayrtona Sennu.

Red Bull mal v piatok mierne obavy, či dokáže natiahnuť sériu svojej neporaziteľnosti na deväť veľkých cien. Nakoniec to zvládol vďaka inžinierom, ktorí už takmer dokonale poznajú svoj monopost a rozhodli sa pomeniť tie správne nastavenia.

V sobotu si ich na suchej trati nestihli ani preveriť, no i napriek tomu trafili do čierneho. “Po piatku sme dosť vecí na aute pomenili. Nevedel som teda, ako sa dnes budem cítiť, ale našťastie sme sa ubrali správnym smerom,” pochvaľoval si Max Verstappen po pretekoch.

Holanďan sa od štartu až do cieľa držal pred zvyškom štartového poľa. Miestami sme ho počuli sťažovať sa na tvrdú zmes pneumatík, ale očividne nešlo o nič vážne, keďže aj tak bol najrýchlejším mužom na trati. Inžinier si to uvedomoval a na Verstappenove sťažnosti reagoval dosť odmerane.

Max Verstappen mal v nedeľu v podstate len jeden vážnejší problém. “Bolo dosť ťažké udržať pneumatiky v správnom okne. Neustále chladli, takže sme na ne museli dosť tlačiť. Keď ste nemali priľnavosť, tak to nebolo zrovna najjednoduchšie, ale všetko dobre dopadlo.”

“Trochu nás obmedzovala len tvrdá zmes, udržať ju zohriatu bolo ešte náročnejšie. Viem, že naše auto je oproti ostatným veľmi dobré, keď majú gumy vysokú degradáciu. Dnes by sa nám azda zišiel monopost, ktorý by bol na gumy o niečo tvrdší, aby sme ich udržali na istej teplotnej úrovni,” zamyslel sa úradujúci šampión, ktorý tak nevedomky naznačil, prečo asi malo Ferrari také dobré tempo. “Dnes to neboli naše najlepšie preteky, no aj tak sme vyhrali o deväť sekúnd. Poukázalo to na fakt, že máme skvelý monopost.”

A v skvelom monoposte sedí skvelý jazdec, ktorý sa už v štatistikách bude len vzďaľovať veľkému Ayrtonovi Sennovi. Aký má z toho pocit? Aj takúto otázku dostal na tlačovej konferencii.

“Nenávidím porovnávanie rôznych generácií,” priznal Max Verstappen na úvod. “Môžem povedať len toľko, že keď som ako dieťa jazdil na motokárach a sníval som o tom, že zo mňa bude pilot Formuly 1, tak by som si nikdy nepredstavoval, že raz vyhrám 41 veľkých cien.”

“Samozrejme, dorovnať Ayrtona je niečo neskutočné. Som na to pyšný. Samozrejme však dúfam, že tu ešte nekončím. Dúfam, že vyhrám ešte viac pretekov,” odkázal držiteľ celého radu rekordov s prívlastkom najmladší.

Verstappen má pred sebou ešte dlhú a zrejme bohatú kariéru, pričom už teraz je najúspešnejším pilotom svojho tímu, ktorému v Kanade pomohol zaknihovať víťazstvo s poradovým číslom 100.

“Z tej stovky som vyhral až 41 veľkých cien, takže možno sa pozhovárame o novom kontrakte!” žartoval rodák z Hasseltu. “Ale nie, úprimne, je to skvelý úspech celého tímu. Teraz sme mali prvú príležitosť ho získať, nuž som rád, že sme sa na tú stovku aj dostali. Dúfam však, že vyhráme aj ďalšiu stovku. Náš nový cieľ je teda 200!”