logo F1online.sk

Marko schladil Lawrencea Strolla: Dvojité pódium? To sú nafúkané reči

Lawrence Stroll
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala17. 6. 2023

Aston Martin má pred sebou dôležitý víkend, jeho majiteľ Lawrence Stroll a syn Lance sa totiž ocitli na domácej pôde. S konkurencieschopným monopostom si trúfajú dokonca na dvojité pódium. Helmut Marko z Red Bullu však hovorí o nafúkaných vyjadreniach a Strollovi obratne pripomína, že jeho syn zatiaľ nenamútil veľa vody.

Javorové listy sa v Kanade radovali z víťazstva domáceho pretekára len jeden raz. Pred 45 rokmi to dokázal Gilles Villeneuve, ktorý na pódiu stál pred Jodym Scheckterom a Carlosom Reutemannom. V sezóne 1996 svojho otca takmer napodobnil Jacques Villeneuve, keď obsadil druhú priečku. Odvtedy sme však Kanaďana na kanadskom pódiu nevideli.

Lawrence Stroll sa však pred domácim víkendom prezentoval siláckymi rečami. “Som extrémne sebavedomý, pretože máme dobré auto, ktorému vyhovujú charakteristiky okruhu v Montreale. Očakávam, že budeme mať dobré preteky a dúfam, že obe naše autá skončia na pódiu.”

Pri súčasnej forme Red Bullu je odvážne hovoriť o dvojitých pódiových ambíciách. Znamenalo by to totiž, že Alonso so Strollom by museli poraziť aspoň jedného červeného býka. “To sú viac ako len nafúkané reči, je to nerealistické,” zareagoval na Lawrencea Strolla športový poradca Red Bullu Helmut Marko.

Rakúsky biznismen sa vzápätí rozhodol pre výpad smerom k Strollovi a jeho synovi. “Majú solídny monopost, no pozrite sa na bodový rozdiel medzi ich jazdcami. Treba úprimne povedať, že len Alonso ich ťahá vpred. On má vždy na pódium.”

Ak sa Lance Stroll dostane pred Red Bull, tak zrejme len s pomocou Sergia Péreza, ktorý sa veľmi často porazí aj sám. Na prvých dvoch priečkach chýbal len v Monaku a Španielsku, kde zakaždým niečo pokazil, a taktiež v Austrálii po kvalifikačných problémoch s brzdami.

Pritom nesmieme zabudnúť na to, že o šampanské sa chcú pobiť aj Ferrari a Mercedesy. Treba poznamenať, že s výnimkou VC Austrálie mal Stroll vždy pred sebou aspoň jeden Mercedes a aspoň jedno Ferrari. Mladík však sľúbil, že sa “určite pokúsi” splniť otcovo želanie.

Baví ho neustále odpovedať na otázky týkajúce sa jeho otca? Stroll zareagoval v krátkosti: “Patrí to k tomu.” Kanaďan príliš nerieši ani porovnávanie s Alonsom, ktorý má na konte 99 bodov, zatiaľ čo on len 35. “Príliš to neriešim. Robím to, čo viem, ako mám robiť.”

Len málokto si odváži predstaviť si, že by Lance Stroll dostal padáka z tímu svojho vlastného otca, aj keď by si to výsledky azda aj vyžadovali. Ak si však pozriete Strollove rozhovory s médiami, jeden má pocit, akoby to bolo práve naopak, akoby ho niekto v efjednotke držal nasilu.

V každom prípade šéf tímu Mike Krack stojí za svojím jazdcom a s Alonsom ho príliš neporovnáva. “Každý pilot má istú krivku progresu. Nikto sa nestane majstrom sveta počas svojho prvého roka,” vyhlásil 51-ročný Luxemburčan. “Lance veľmi dlho nesedel v konkurencieschopnom monoposte. F1 je veľmi neférové prostredie a jazdci sú rýchlo škatuľkovaní.”

Súvisiace články