logo F1online.sk

Button: Hamilton a Verstappen budú skutočnými legendami len vtedy, ak okúsia aj inú súťaž

Lewis Hamilton a Max Verstappen
© Martin Trenkler
Tomáš Masár
Tomáš Masár11. 6. 2023

Lewis Hamilton povyhrával vo Formule 1 snáď všetko, čo sa len dalo. Na obdobne úspešnú kariéru má našliapnuté aj Max Verstappen, ktorý si momentálne pripisuje jeden titul za druhým. Podľa Jensona Buttona to však na to, aby boli Brit a Holanďan legendami motoršportu, nestačí. Nazdáva sa, že by svoje schopnosti mali preukázať aj v iných súťažiach a inšpirovať sa napríklad takým Fernandom Alonsom.

Od roku 2017 sa tešil z majstrovského titulu buď Lewis Hamilton, alebo Max Verstappen. Keďže je program Formuly 1 poriadne nabitý, súbežné pôsobenie v inej súťaži neprichádza v prípade ani jedného z jazdcov do úvahy.

Pôsobenie v inej sérii po skončení kariéry v F1 však Hamilton a ani Verstappen nevylučuje. Zatiaľ čo prvý menovaný by rád okúsil IndyCar, NASCAR či MotoGP, úradujúci šampión sympatizuje s Le Mans.

Na pôsobenie v iných súťažiach vyzýva sedemnásobného a dvojnásobného majstra sveta aj Jenson Button. Angličan sa domnieva, že len za takýchto okolností sa stanú Brit a Holanďan skutočnými motoršportovými legendami.

„Je možné, že Max [Verstappen] sa stane historicky najúspešnejším jazdcom Formuly 1,“ vyslovil sa majster sveta z roku 2009 pre The Times.

„Som však toho názoru, že nemôžete byť najlepším jazdcom na svete, pokiaľ ste neokúsili aj niečo iné, než len Formulu 1.“

Button dáva Hamiltonovi a Verstappenovi v tomto za príklad Fernanda Alonsa. Španiel získal v F1 doposiaľ tituly síce „len“ dva, no o úspechy sa postaral aj mimo najvyššej motoristickej súťaže.

„Fernando odviedol fenomenálnu prácu. Opustil F1 a okúsil Le Mans a preteky v Daytone, vyhral oboje a potom vyhral Le Mans ešte raz,“ nešetril chválou na adresu Alonsa Button.

„Navyše, nemyslím si, že by si po štyridsiatke výkonnostne pohoršil,“ dodal víťaz pätnástich veľkých cien.

Súvisiace články