logo F1online.sk

Hmotnosť áut treba znížiť, zhodujú sa Domenicali a Sulajem

Max Verstappen, po štarte VC Monaka 2023
© Getty Images/RB Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár10. 6. 2023

Zvyšovanie hmotnosti áut sa vymklo spod kontroly – a rovnako tak ich robustnosť.  Kdežto pred pätnástimi rokmi boli monoposty spratné a vrtké, dnes sú to poriadné opachy, ktoré sa ledva vlezú do ulíc Monaka. Je preto čas na zmenu. A uvedomujú si to aj tí najpovolanejší.

Šéf Formuly 1 Stefano Domenicali a prezident Medzinárodnej automobilovej federácie (FIA) Mohamed bin Sulajem konečne našli zhodu. Obaja vysokopostavení muži motoršportu sa nazdávajú, že dnešné robustné monoposty F1 je potrebné odľahčiť.

Zatiaľ čo dnes je minimálne hmotnosť monopostov stanovená na 798 kg, v roku 2008 boli autá ľahšie o celých 200 kilogramov.

Zavedením batérií, systémov rekuperácie energie, moderných bezpečnostných systémov, „svätožiary“, prechodom na hybridné motory či nárastom kolies sa však hmotnosť áut markantne zvýšila.

Od roku 2026 by mohli monoposty ale nejaké to kilečko zhodiť.

„Jedna vec, ktorej by som bol rád svedkom, je, aby boli autá ľahšie,“ uviedol prezident FIA Mohamed bin Sulajem pre Motorsport.com.

„Verím, že by to tak bolo lepšie. Pochádzam z prostredia motoršportu, kde sú ľahšie autá bezpečnejšie a nespotrebujú také množstvo paliva.“

„Bude ťažké to dosiahnuť, ale chce to tak každý. Presadzujem to, pretože som prišiel z rely, kde nie je nič horšie, ako mať ťažké auto,“ povedal.

Rovnaký pohľad na vec má aj šéf Formuly 1 Stefano Domenicali.

„Jedným z bodov, od ktorých sa vždy diskutovalo, bola váha,“ vyjadril sa.

„Ako viete, s hybridnými motormi a batériami sa hmotnosť áut zvyšuje, a to je niečo, čo nie je v DNA Formuly 1. Touto témou sa preto budeme v budúcnosti zaoberať,“ prisľúbil.

Negatívne sa na adresu dnešných monopostov vyslovil aj George Russell, ktorý je zároveň riaditeľom Asociácie pretekárskych jazdcov (GPDA). Brit označil dnešné autá za nebezpečné a náraz do zvodidiel prirovnal k zrážke osobného automobilu s autobusom.

Súvisiace články