logo F1online.sk

Sainz mieni pokračovať v diskusiách s inžinierom o strategických rozhodnutiach

Carlos Sainz
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík6. 6. 2023

Stratégie a stratégovia Ferrari sú pre fanúšikov tohto tímu citlivá téma. V čerstvej pamäti máme stále Sebastiana Vettela, ktorý vo vysielačke sám koučoval svoj tím a diktoval si stratégiu, čo pri počte inžinierov a množstve informácií prechádzajúcich cez boxový múr rozhodne nebola dobrá vizitka. Tento trend pokračuje dodnes.

Nebudeme Ferrari len kritizovať, pretože v tomto roku patria stratégie – pod vedením nového hlavného stratéga Javina Raina, ktorého pred sezónou vymenoval Frédéric Vasseur – a zastávky v boxoch k prednostiam stajne z Maranella. Samozrejme, nie vždy to skončí úspešne, ako napríklad v Monaku, ale treba rozlišovať medzi strategickou chybou a kalkulovaným rizikom, keď tím úmyselne vyskúša niečo odlišné.

Nič to však nezmenilo na plamenných diskusiách medzi pilotmi a stratégmi Ferrari. Hlavne Carlos Sainz v Monaku a aj v Španielsku viedol s tímom dosť vyhrotenú komunikáciu o načasovaní zastávky a voľbe pneumatík. Nezaostal ani Charles Leclerc, ktorý však zvykne svoj nesúhlas vyjadriť pokojne a s tímom sa neháda. Paradoxne to vyzerá tak, že Monačan má napriek nesúhlasu dôveru vo svoj tím a nepotrebuje si dať vysvetliť každé rozhodnutie.

„Rád komunikujem a rád sa zapájam do diskusie,“ povedal Sainz, ktorý sa v nedeľu pri prvej zastávke v boxoch spýtavo pýtal inžiniera „prečo?“ a týždeň predtým v Monaku naňho doslova kričal.

„To je môj štýl a vždy taký budem. Nemyslím si, že v týchto pretekoch záležalo na načasovaní zastávky v boxoch. S týmto pretekovým tempom a degradáciou pneumatík by sme beztak finišovali na piatom mieste. Myslím si teda, že sme sa rozhodli dobre,“ povedal Sainz.

Na jednej strane síce španielsky pretekár uznal, že tím sa rozhodol správne, ale na druhej trvá na svojom a s diskusiami vraj neprestane. V Španielsku na tom možno nezáležalo, ale na ďalších pretekoch sa to môže vyplatiť – alebo nevyplatiť.

„Myslím si, že sa nám podarilo maximalizovať výsledok,“ povedal Sainz po pretekoch. „Vydal som zo seba absolútne všetko a som trochu sklamaný, že sme sa nedokázali lepšie brániť proti Red Bullu a obom Mercedesom, ale boli omnoho rýchlejší než my, takže by to bol vopred prehratý boj.“

„Tak či onak by ma predbehli, možno okolo neskôr, ale predbehli. Vydal som zo seba všetko, ale, bohužiaľ, taká je naša momentálna situácia,“ dodal Sainz.