logo F1online.sk

Marko o Pérezovi: Prebúdza sa zo svojho sna o titule

Sergio Pérez
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala3. 6. 2023

Sergio Pérez domrvil druhú kvalifikáciu za sebou a v nedeľu bude štartovať až z jedenásteho miesta, zatiaľ čo jeho tímový kolega a úhlavný súper v boji o titul Max Verstappen z pole position. Takto sa tituly nezískavajú, uvedomuje si zrejme už aj Pérez. Podľa Helmuta Marka sa začína prebúdzať z krásneho, ale očividne nereálneho sna.

Výkonnostná dvojka Red Bullu môže byť po kvalifikácii rada, že vôbec postúpila do Q2. Nechýbalo veľa, presnejšie povedané 0,103 sekundy, aby Pérez vypadol už medzi najpomalšími piatimi jazdcami. Osudu však neutekal dlho. Jeho púť sa nakoniec predsa len skončila predčasne, keď vyletel mimo trať.

V štrku zachoval duchaprítomnosť a nezahrabal sa, čo bolo pre jeho nádeje na postup kľúčové. Na zaprášených a nepripravených pneumatikách sa však musel okamžite pustiť do ďalšieho rýchleho kola, ktoré nakoniec nebolo až také rýchle.

Kde stratil najviac času? Kde sa mohol zlepšiť, aby do najlepšej desiatky postúpil? “Myslím si, že hlavne v piatej zákrute,” zamýšľa sa nad svojím výkonom Sergio Pérez. “Keď som stratil kontrolu, tak som mal príliš horúce pneumatiky. Nestihol som ich dostať späť do dobrého okna. Preto som v poslednom kole nemal grip. Bola to škoda. V náročných podmienkach som v piatej zákrute stratil kontrolu nad autom.”

“Je to frustrujúce, ale nie sme v Monaku,” pokračoval Mexičan bojovne. “Na tejto veľkej cene sa bude dať pretekať. Môžeme získať veľa bodov. Veľa áut nie je na svojich prirodzených pozíciách, takže to môžu byť zaujímavé preteky.”

Sergio Pérez sa v Monaku zastrájal, že si už nulu na konte nemôže dovoliť, ak chce udržať nažive svoje majstrovské nádeje. Je pravdepodobné, že v pretekoch to tentoraz nebude také zlé, ale je takmer isté, že Max Verstappen opäť zveľadí svoj náskok v šampionáte.

A ružovo to nevidí ani športový poradca Red Bullu Helmut Marko. “Od Monte Carla to Sergiovi nejde. Musí sa viac koncentrovať na pretekanie, nie na titul. Dúfam, že sa dá dokopy,” zhodnotil pre nemeckú Sky. “Celý víkend to smerovalo k tomu, že bude o tri až päť desatín pomalší.”

Pérezovi sa to kopí… “Druhý víkend po sebe sa objavujú problémy. Veril svojmu snu o majstrovskom titule, ale teraz dostáva tvrdý budíček. Som si však istý, že sa opäť zodvihne zo zeme.”

V nedeľu tak Péreza čaká stará známa úloha: Treba minimalizovať napáchané škody. Ideálne by bolo, keby sa prepracoval až na druhé miesto, prípadne aspoň na pódium. “Myslím si, že to pódium je príliš optimistické,” uvažuje Helmut Marko. “Ak sa oteplí, tak sa budú rýchlejšie ničiť pneumatiky, ale trojzastávková stratégia prichádza do úvahy. Ak sa mu bude dariť predbiehať autá, tak tretie miesto by mohlo byť reálne, ale bude to ťažké.”

Súvisiace články