logo F1online.sk

Gasly pozná svoj ortieľ, dostal hneď dva tresty

Pierre Gasly
© Twitter/Alpine
Milan Kubala
Milan Kubala3. 6. 2023

Pierre Gasly mal po kvalifikácii dôvod na radosť, no tá ho po stretnutí s komisármi veľmi rýchlo prešla. Francúzsky jazdec nevyviazol z pazúrov pravidiel a za blokovanie Maxa Verstappena a Carlosa Sainza dostal dva tresty.

Penalizácii za blokovanie súperov sa v Monaku nevyhol ani Charles Leclerc, ktorý sa musel na štarte vzdať svojej pozície z kvalifikácie. Komisári mu naparili trest straty troch priečok a v rovnakom duchu postupovali aj dnes.

Pierre Gasly dostáva za zablokovanie Maxa Verstappena v štvrtej zákrute trest straty troch pozícií, a identickú penalizáciu si odnáša aj z veľmi podobného incidentu s Carlosom Sainzom, ku ktorému došlo v trinástej zákrute.

Pilot Alpinu sa tak zo štvrtého miesta prepadne až na desiate. Polepšia si Hamilton, Stroll, Ocon, Hülkenberg i Fernando Alonso s Oscarom Piastrim.

Pierre Gasly môže cítiť istú krivdu pri penalizácii za obmedzenie Maxa Verstappena. Komisári totiž vo svojom verdikte konštatujú, že Alpine svojho pilota vôbec neinformoval o tom, že sa za ním nachádza Verstappen v ostrom kole. Samozrejme, to pilota nijak neospravedlňuje, a tak v súlade s podobnými situáciami z minulosti dostáva trest.

Pokiaľ ide o obmedzenie Carlosa Sainza, tak v tomto prípade už nesie vinu aj samotný Gasly. Pred komisármi totiž uviedol, že o blížiacom sa Ferrari vedel, no podľa vlastných slov nemohol dostatočne rýchlo zareagovať a uvoľniť cestu Carlosovi Sainzovi, keďže Sainz svoje kolo odjazdil blízko Leclercovi. Komisári však zhodnotili, že Gasly nespravil maximum pre to, aby súpera neobmedzil; mohol sa totiž posunúť viac doprava.

Celé verdikty komisárov:

Súvisiace články