logo F1online.sk

Alonso: Dnes nehľadíme na výsledkovú listinu

Fernando Alonso
© LAT Images/Aston Martin
Milan Kubala
Milan Kubala2. 6. 2023

Správy o rozsiahlych balíčkoch vylepšení súperov mohli vystrašiť Aston Martin, ktorý robí maximum pre to, aby si udržal druhé miesto v konštruktérskom šampionáte. A hoci Mercedes s Ferrari už majú prvé tréningy s novými súčiastkami za sebou a aj tak Fernanda Alonsa nedokázali predbehnúť, nemali by sme z toho ešte vyvodzovať žiadne závery, upokojuje svojich fanúšikov dvojnásobný šampión.

Výsledky druhého tréningu museli potešiť každého pravoverného fanúšika efjednotky. Až osemnásť pilotov od Fernanda Alonsa až po Alexa Albona sa dokázalo vtesnať do jednej sekundy. Pred nimi sa čnie Max Verstappen, no Red Bull je už dlhodobo vo svojej vlastnej lige.

V piatok sa teda oplatilo skôr porovnávať jazdu Aston Martinu s továrenským Mercedesom a továrenským Ferrari. Zatiaľ ťahá za dlhší koniec stajňa zo Silverstonu, pričom druhý Fernando Alonso konštatuje: “Všetky vylepšenia sa vydarili.”

Stratiť menej než dve desatiny na úradujúceho šampióna a obsadiť druhé miesto predstavuje skvelý impulz do zvyšku víkendu, no 41-ročný Španiel predsa len upozorňuje: “Ak na aute zmeníte jednu alebo dve veci, vaša pozícia sa môže totálne zmeniť. Z tohto dôvodu dnes ignorujeme výsledkovú listinu.”

“Oveľa dôležitejšie bolo zvládnuť náš program. Potrebujeme sa kontinuálne zlepšovať, potrebujeme dolaďovať veci,” vysvetľuje svoju opatrnosť Alonso. Aston Martin si je stále vedomý toho, že ako zákaznícky tím nemá také možnosti ako továrenské stajne. Navyše už o necelý mesiac príde o svoju veľkú výhodu vo veternom tuneli; v polovici roka sa opäť prehodnocuje, kto môže stráviť koľko hodín vo veternom tuneli a pri výpočtoch CFD. A Aston Martin je momentálne na druhej priečke v šampionáte.

“Mali sme veľmi produktívny deň, všetky vylepšenia na monoposte sa podarili. Som zvedavý, kde sa ocitneme v sobotu, keď všetci zapnú svoje pohonné jednotky naplno,” pokračoval domáci hrdina.

Čo nám ešte môže povedať o piatku v Barcelone? “V prvom tréningu sme vyskúšali nové pneumatiky, ktoré dostaneme v Silverstone. A tiež sme hodnotili najnovšie vylepšenia. Všetko prebehlo dobre. Jediným prekvapením bolo to, že trať bola pomalšia, než sme čakali.”

Už menším prekvapením bolo obrovské množstvo fanúšikov Carlosa Sainza a Fernanda Alonsa, no ich príchod si šampión z rokov 2005 a 2006 vysoko cení. “Keď sa pozriem na tribúny, vidím veľa zelenej a dopočul som sa, že oblečenie Aston Martinu je v obchodoch veľmi populárne. Fanúšikovia sú tu úžasní. Naozaj sa teším z ich podpory. Ďakujem vám, v sobotu vám chcem pripraviť dobrú šou,” odkázal nabudený Alonso.

Španielov tímový kolega mal oveľa horší piatok. Pomalší od neho boli len Alex Albon a Logan Sargeant z Williamsu. Pri pohľade na sekundový rozdiel medzi Alonsom a Strollom sa natíska otázka, čo Lawrence Stroll povie, ak bude jeho syn zodpovedný za to, že Aston Martin v šampionáte neskončí druhý, ale spadne za Mercedes aj Ferrari.

“Dnes sme sa koncentrovali na testovanie rôznych nových komponentov a preskúšanie nových prototypov pneumatík Pirelli, vďaka čomu sme mali na trati dva rušné tréningy,” stojí v tlačovom vyhlásení Aston Martinu pri mene Lancea Strolla, hoci je takmer isté, že tieto slová Lance nikdy nevyslovil — ak sledujete Strollove rozhovory, viete prečo — a za týchto pár viet by sme sa mali poďakovať PR oddeleniu. “Dodalo nám to množstvo dát, ktoré budeme musieť v noci prezrieť. Dúfame, že pred kvalifikáciou nájdeme nejaký čas k dobru, pretože auto na tom nebolo zrovna tak, ako by som chcel.”

“Celé štartové pole bolo v oboch tréningoch veľmi vyrovnané, takže vieme, aké dôležité bude nájsť lepšiu rýchlosť. Budeme na tom tvrdo pracovať,” odkázal.