logo F1online.sk

Stroll žiadne problémy s tempom nemá, bráni svojho kolegu Alonso

Lance Stroll a Fernando Alonso
© LAT Images/Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík1. 6. 2023

Gerhard Berger raz povedal, že najlepší tímový kolega je o sekundu pomalší. Aktuálne rozostupy a porovnania medzi tímovými dvojičkami naznačujú, že najmenej konzistentnou jazdeckou dvojicou je tá Aston Martinu. Tím Lawrenca Strolla sa v roku 2023 dostal do formy, čo nevyhnutne vytvára tlak na jeho syna, ktorého sa však zastal jeho tímový kolega Fernando Alonso.

Španielskemu matadorovi kanadský pretekár rozhodne nepripravil žiadne krušné chvíle. Naopak, Stroll nedodáva tímu také výsledky, ako by sa pri súčasnej forme monopostu AMR23 patrilo. Kanaďan nebodoval v posledných dvoch pretekoch a spadol na celkové ôsme miesto, pričom Fernando Alonso si naňho vybudoval náskok 66 bodov.

Akékoľvek náznaky médií, že Stroll nepodáva adekvátne výkony, ktoré podčiarkol nepostúpením do Q3 a bezbodovými výsledkami v posledných dvoch pretekoch, však španielsky pretekár rezolútne zmietol zo stola.

„Na posledných dvoch veľkých cenách mal veľa smoly,“ prehlásil Alonso. „V Bahrajne jazdil len s jednou rukou a bol veľmi rýchly. V Džidde mal zas problém s výfukom a jazdil na piatom mieste pred oboma Ferrari.“

„V Miami sme v kvalifikácii zrejme až príliš riskovali a z Q1 sme sa snažili postúpiť len s využitím jednej sady pneumatík, čo sa neblaho podpísalo na jeho pretekoch. V Monaku prešiel po úlomkoch monopostu Landa Norrisa a zničil si tým preteky.“

„Samozrejme, že sa vďaka tomu dostal na titulky. Je veľmi ľahké byť na niekoho tvrdý,“ dodal Alonso.

Fernando sa v Aston Martine zmenil na nepoznanie, ale myslí to úprimne? Bol by z neho taký dokonalý tímový hráč, aj keby jazdil v druhej desiatke a nedokončil posledné dve veľké ceny po kolíziách s tímovým kolegom? Keďže Stroll zatiaľ nepôsobí dojmom, že dokáže Alonsa akokoľvek ohroziť, možno sa to nikdy nedozvieme.

„V treťom monackom tréningu bol iba 15 stotín sekundy za najlepším. Tímu pritom poskytuje dobrú spätnú väzbu, strategické informácie a všetko,“ bráni svojho kolegu Alonso.

„Naozaj dúfam, že sa naňho usmeje viac šťastia, pretože si nemyslím, že by mu chýbalo tempo, skrátka mu príležitosti nešli príliš naproti,“ dodal Fernando.