logo F1online.sk

Verstappen dementoval Markove záhadné vyjadrenie: Nič šialené neprinesieme

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík1. 6. 2023

Nebol by to formulový týždeň, keby sa nehovorilo o vyjadreniach Helmuta Marka. Poradca Red Bullu je – podobne ako kedysi jeho krajan Niki Lauda – majstrom zákulisných hier a dvojzmyselných vyjadrení. Veterán sveta motoršportu nezaostal ani tento týždeň, keď pre rakúsky OE24 prehlásil, že Red Bull v Barcelone „vyskúša niečo nové“.

Toto vyjadrenie prišlo krátko po odhalení podlahy monopostu RB19, ktorý po nehode Sergia Péreza v monackej kvalifikácii zdvihol žeriavnik vysoko do vzduchu a ukázal celý spodok Red Bullu. Možno teda nie je žiadna náhoda, keď Helmut Marko pre rakúske médiá povedal, že tím v Barcelone „vyskúša niečo nové“.

Na španielske podujatie si tímy pripravili vylepšenia a objavili sa všelijaké informácie, napríklad náznaky, že bočnice „na štýl Red Bullu“ predstaví tím Ferrari. Max Verstappen však vo štvrtok pred novinármi poprel, že jeho tím príde tento víkend s niečím ohromujúcim.

„Helmut bol nejaký vzrušený,“ poznamenal Max. „Neviem, pracujeme na našom normálnom vývojovom programe a nemáme nič šialené.“

„Tento okruh by nám mal sedieť, ale určite budeme potrebovať nájsť správne vyváženie. Ak budeme mať dobrý balans, potom nás čaká dobrý víkend,“ dodal Verstappen.

Pri súčasnej dominancii jeho tímu by bolo skrátka príliš riskantné skúšať nejaké zásadné zmeny. Vývoj Red Bullu je obmedzený trestom FIA a tím nesmie zanedbať ani prácu na budúcoročnom monoposte.

Pilot stajne z Milton Keynes tak dostal na tlačovke zaujímavú otázku: môže jeho tím vyhrať všetky preteky v tejto sezóne? Zatiaľ má šesť triumfov v šiestich pretekoch. Aká dlhá bude jeho víťazná šnúra?

„Momentálne to vyzerá, že by sme mohli, ale je to veľmi nepravdepodobné,“ povedal Verstappen. „Vždy sa naskytne, že vám niečo nevyjde alebo nedokončíte preteky. Čisto z pohľadu na naše súčasné tempo to však presne tak vyzerá. Nie vždy vám však okruh sadne a pritrafia sa chyby alebo nejaká smola v kvalifikácii.“

„Dominancia nie je vo Formule 1 nič nové – vždy sme to vídali. Myslím si, že čím dlhšie zostanú pravidlá stabilné, tým bližšie sa súperi priblížia,“ povedal Max.

Súvisiace články