logo F1online.sk

Alonso sa nechce vzdať nádeje na titul: Stať sa môže čokoľvek

Fernando Alonso
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík30. 5. 2023

Red Bull vyhral všetkých šesť úvodných podujatí sezóny 2023 a ráznym krokom mieri za obhajobou titulu majstra sveta. Aj keď za nami nie je ešte ani jej tretina, považujú mnohí tohtoročnú sezónu za rozhodnutú. Nezdá sa realistické, že by pri súčasnej forme mohol stajňu z Milton Keynes niekto predstihnúť. Niektorí sa však nechcú vzdať nádeje na zdramatizovanie sezóny 2023.

Fernando Alonso je podobne ako Red Bull a Max Verstappen nesmierne konzistentný. V tomto ročníku vystúpil už päťkrát na pódium a jeho najhorším umiestnením je štvrté miesto z Veľkej ceny Azerbajdžanu. Konzistentne tak zbiera dôležité body a buduje si predmostie pre prípadné zdramatizovanie sezóny 2023.

Aktuálna situácia sa zdá byť jasná: Alonso so ziskom 93 bodov stráca na druhého Sergia Péreza 12 a vedúceho Maxa Verstappena 51 bodov. Titul sa mu tak pomaly vzďaľuje, ale strata 51 bodov nie je šestnásť veľkých cien pred koncom sezóny neriešiteľná.

„Uvidíme. Pokiaľ si spomínam na minulé sezóny v prvom a druhom desaťročí, tak by mi tohtoročné výsledky stačili na vedúcu pozíciu v šampionáte,“ povedal Fernando Alonso po skončení Veľkej ceny Monaka.

„V tomto roku však Max a Red Bull každý víkend dominujú. Dokonca aj so skvelými výsledkami ste v každých pretekoch za nimi na vedľajšej koľaji, takže vám neviem povedať.“

„Ani v roku 2010 sme však nemali najrýchlejšie auto a do Abú Zabí sme prišli ako lídri šampionátu. V roku 2012 sme opäť nemali najlepšie auto a napriek tomu sme v Brazílii bojovali o titul do posledného kola. Sezóna je dlhá a my sa nevzdáme,“ sľubuje dvojnásobný majster sveta.

„Budeme však potrebovať, aby mal Red Bull počas niektorých víkendov problémy, ako Sergio Pérez tu v Monaku. Ak Maxa postihnú komplikácie, dostaneme sa k nim o niečo bližšie. Toto je motoršport a stať sa môže čokoľvek. Pokiaľ ide o čisté tempo, tak podľa mňa zatiaľ nemáme šancu, ale určite sa nevzdáme,“ dodáva Alonso.