logo F1online.sk

Sainz rozhodnutia stratégov nechápal: Myslel som si, že využijeme tvrdé pneumatiky

Carlos Sainz
© Twitter/Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík28. 5. 2023

Ďalší nevydarený víkend pre Ferrari. Scuderia pred štartom monackého víkendu dúfala, že by mohla mútiť vody. Nestalo sa. Tímu nevyšla kvalifikácia, preteky a ani strategické rozhodnutia. Doplatili na to obaja piloti, pričom taký Carlos Sainz sa po štarte zo štvrtej priečky prepadol na ôsme.

Samozrejme, španielsky pretekár si za to môže do značnej miery sám, keď sa nevošiel do zákruty Mirabeau. V priebehu pretekov sme ho počuli niekoľkokrát veľmi naštvane dohovárať tímu. Najprv sa mu nepáčilo rozhodnutie pokrývať Lewisa Hamiltona a vyťažiť pomalú zastávku v boxoch Estebana Ocona.

Ferrari sa nepodarilo prekonať pilota Alpinu a nevyťažilo ani maximum z tvrdých pneumatík, čo sa Sainzovi vôbec nepáčilo. „Hamilton ma nezaujíma, mal som dobré tempo,“ odkázal svojmu inžinierovi. V neskoršej fáze pretekov na osychajúcej trati zas pomerne jednoznačne povedal stratégom Ferrari, čo si myslí: „Ty mi povedz, aké bude počasie, ja ti poviem, aké gumy obuť.“

Po pretekoch však už trochu vychladol a pred novinárov predstúpil s jasnejšou mysľou, dokonca by sa dalo povedať, že znel ospravedlňujúco.

„V Monaku je to vo vysielačke vždy veľký adrenalín a vzrušenie. Prvá zastávka ma asi trochu prekvapila. Zajazdil som veľmi dobré kolo, mal som tvrdé pneumatiky a dúfal, že môžem natiahnuť svoj stint a skúsiť overcut na Estebana. Po návrate z boxov som sa však ocitol o sekundu za ním,“ povedal po pretekoch Sainz pre televíziu Sky.

„Naozaj som to nechápal. S tímom sa neskôr porozprávam, ale pri riziku žltých a červených vlajok v neskoršej fáze pretekov, prípadne s rizikom dažďa, som si myslel, že využijeme tvrdé pneumatiky na natiahnutie nášho stintu.“

„Čo sa týka druhej zastávky, tak tá zrejme prišla o kolo neskôr, ale to je moja chyba. Asi som sa snažil kompenzovať frustráciu z prvého pit stopu a vyskúšať niečo odlišné. Nebolo to však správne rozhodnutie a tá zastávka prišla neskoro,“ dodal Sainz.

Ten sa v dvanástom kole pokúsil o veľmi optimistický predbiehací manéver na Estebana Ocona. Skončilo to presne tak, ako sa očakávalo; Španiel narazil do zadnej časti Alpinu a poškodil si predné krídlo. Našťastie pre Carlosa, uvoľnená lišta sa nakoniec odtrhla a nebol nútený neplánovane zastaviť v boxoch.

„Skrátka som to skúsil na Estebana, ale brzdil presne uprostred trate a nemal som žiadne miesto napravo ani naľavo a takmer som ho zostrelil. Som rád, že sa nič vážnejšie nestalo, ale na tejto trati sa nevojdú dve autá vedľa seba. Je to príliš úzke,“ povedal Sainz.

„Veľmi sa teším na moje domáce podujatie, zvlášť po takomto víkende, keď som mal veľmi dobré tempo, ale nedokázali sme to využiť na dobrý výsledok,“ dodal.