logo F1online.sk

Alonso sa snažil vysvetliť nepochopiteľnú zastávku, no Buttona nepresvedčil

Fernando Alonso
© LAT Images/Aston Martin
Milan Kubala
Milan Kubala28. 5. 2023

Fernandovi Alonsovi to v nedeľu nestačilo na to, aby získal svoje tretie monacké víťazstvo v kariére, hoci príležitosť určite mal. Prišiel však o ňu v momente, keď sa boxový múrik nepochopiteľne rozhodol povolať ho do boxov po nové gumy do sucha, hoci začínalo pršať. Čo na to hovorí samotný Alonso? Vysvetlenie vás zrejme neuspokojí rovnako, ako neuspokojilo Jensona Buttona.

Veľká cena Monaka bola jasne v réžii Maxa Verstappena. Počas celých 78 kôl sa len v jednom jedinom momente naskytla Fernandovi Alonsovi a Aston Martinu šanca predbehnúť úradujúceho majstra sveta. Tím zo Silverstone ju však trestuhodne premárnil.

Fernanda Alonsa totiž povolal do boxov v 54. kole pretekov, keď v druhom sektore začalo kropiť čoraz intenzívnejšie. Piloti tu strácali obrovské množstvo času, preto stálo za zváženie obuť intermediálky. Aston Martin tak nespravil a Alonso dostal nové stredne tvrdé gumy do sucha. Keby sa rozhodol inak, v nasledujúcom kole mohol predbehnúť Maxa Verstappena, ktorý mal takisto namierené do boxov.

Nebola to jasná chyba tímu? Fernando Alonso sa najskôr postavil za svojich stratégov. “Neviem, pretože keď som zastavil, tak pršalo len v piatej a v siedmej zákrute. Zvyšok trate bol úplne suchý. Ak z druhej priečky zastavíte a nasadíte prechodné gumy len na dve zákruty, tak… Nikdy neviete, čo sa stane. Možno len Jenson by to dokázal takto dobre odhadnúť,” usmial sa počas rozhovoru s reportérmi Sky Sports, medzi ktorými bol aj šampión z roku 2009.

Práve jemu toto vysvetlenie vôbec nedávalo logiku. Aston Martin predsa s pitstopom tak dlho vyčkával preto, aby zistil, čo má počasie pripravené pre veľkú cenu. “A keď začalo pršať, tak ste obuli sliky. Nepochopil som, prečo ste nepočkali,” snažil sa z neho vypáčiť uspokojivú odpoveď Jenson Button.

Alonso sa to pokúsil vysvetliť. “Pretože podľa našej predpovede to mala byť len krátka prehánka, pár kvapiek dažďa. Nečakali sme, že bude pršať tak intenzívne,” zareagoval druhý muž nedeľných pretekov.

“Tak prečo ste sa rozhodli zastaviť v tom kole a nepočkať?” umne kontroval Button. Ak šlo naozaj len o krátku prehánku, Aston Martin mohol dve-tri kolá vyčkať a následne prezuť s istotou, že sa nerozprší.

Prečo teda zastavili? “Kamarát, ja neviem,” pousmial sa Alonso, ktorého už, žiaľ, PR manažérka ťahala od mikrofónu…

Aston Martin i napriek tomu nemá dôvod na smútok. V tejto sezóne si vybojoval už piate pódium a Fernando Alonso zaznamenal najlepší výsledok od Veľkej ceny Maďarska 2014.

“Neboli to ľahké preteky, najmä, keď začalo pršať. Zohriať intermediálky bolo náročné. Hlavne v piatej a siedmej zákrute to bolo veľmi riskantné. Nakoniec sme si vybojovali druhú priečku. Snažili sme sa staviť na agresívnu stratégiu a na štarte sme si vybrali iné pneumatiky ako Max. Dnes bol na nás prirýchly. Toto víťazstvo si zaslúžil,” hodnotí Fernando Alonso.

Konečný verdikt je pozitívny. “Som veľmi šťastný. Dnes sme neprišli o víťazstvo, ale sme získali druhú priečku. Maxa by sme neporazili so žiadnou stratégiou, bol príliš rýchly. Podmienky boli náročné, no nechcel som sa len tak vzdať pódia.”

“V tejto sezóne sme už získali pár tretích miest, teraz v Monaku druhé. Je jasné, čo musí nasledovať,” doplnil.