logo F1online.sk

Helmut Marko páli do vlastných radov, zlízol si to Pérez

Sergio Pérez
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala28. 5. 2023

Výsledková listina kvalifikácie na Veľkú cenu Monaka pripomína jeden veľký hamburger; v žemli sa objavili dva plátky červeného býka, medzi ktorými vypĺňa priestor bohatá obloha pozostávajúca z osemnástich monopostov. To pre jedného z býkov neveští nič dobré. Sergio Pérez sa v sobotu nevyhol kritike ani zo strany svojich šéfov. Mexičana si tentoraz “podal” Helmut Marko.

Sergiova Pérezova kvalifikačná jazda sa skončila už v Q1. Rodák z Guadalajary v Sainte Dévote vrazil do bariéry, po čom už nebol schopný pokračovať. V tej chvíli ešte stále žila nádej, že bude štartovať aspoň z pätnástej priečky, ale podmienky na trati sa veľmi rýchlo zlepšovali a Pérezovi zostalo len dvadsiate miesto a oči pre plač. Predbehli ho aj tí papierovo najpomalší.

Šéf tímu Christian Horner má dokonca obavy, že tím bude musieť vymeniť šasi, čo zas bude mať negatívny dopad na tohtoročný rozpočet. Čo je však pre Mexičana horšie, poriadnu ranu dostali jeho nádeje na dobrý výsledok nielen v Monaku, ale aj v naháňačke za majstrovským titulom.

Helmut Marko si počas rozhovoru s reportérmi nemeckej Sky Sports nedával servítku pred ústa. “Ak máte takýto monopost, tak by ste nemali vypadnúť v Q1. Toto bola z jeho strany hlúpa chyba,” vyčítal Sergiovi Pérezovi, o ktorom sa traduje, že je kráľom mestských okruhov.

Vzápätí veľmi ochotne a s dávkou sarkazmu pripomenul Mexičanove slová o tom, ako chce zaútočiť na víťazstvo v šampionáte. “Možno dnes až príliš myslel na šampionát…”

Bývalého pretekára a rakúskeho biznismena v sobotu potešil aspoň Max Verstappen, ktorý Fernandovi Alonsovi vyfúkol spred nosa pole position. Ani na boxovom múriku neverili, že by sa to jednotke Red Bullu mohlo podariť.

“Keď Max v poslednom kole strácal dve desatiny na Alonsa, tak sme si mysleli, že to už nevyjde,” pripustil Helmut Marko. “V treťom sektore sa však skrýva naša sila. Max bol úplne na hrane. Šiel perfektne a z auta dostal maximum.”