logo F1online.sk

Ocon medzi hrdinami kvalifikácie: Musíte maximálne riskovať

Esteban Ocon
© Alpine
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík27. 5. 2023

Na kritiku svojho šéfa Laurenta Rossiho spred niekoľkých týždňov odpovedal tím Alpine celkom účinne. Veľmi pekné štvrté a siedme miesto v monackej kvalifikácii znamenajú ďalší dobrý deň pre francúzsku automobilku. Uvidíme, či je to len ďalšia výnimka alebo nový trend, v každom prípade je hodnotenie Alpinu po sobote pozitívne, zvlášť v prípade Estebana Ocona.

Kvalifikácia v Monaku je skrátka triler. Môžete si o tomto podujatí myslieť čokoľvek, ale sobotný program na tejto trati prináša každoročne prehliadku dokonalého jazdeckého umenia. Inak tomu nebolo ani v tomto roku, z ktorého opäť vzišli víťazi aj porazení.

K víťazom po sobote rozhodne musíme zaradiť aj celkovo štvrtého Estebana Ocona. Francúzsky pretekár sa na chvíľu dokonca ocitol na čele s veľmi kvalitným časom 1:11.553s, ale postupne ho zosunuli nadol Charles Leclerc, Fernando Alonso a Max Verstappen. Pred štartom sobotného programu by však Esteban takýto výsledok rozhodne bral a po kvalifikácii nebol sklamaný.

„Bol to skvelý deň! Keby ste nám pred štartom víkendu povedali, že budeme stáť na rošte na štvrtom mieste, rozhodne by sme to brali,“ povedal po kvalifikácii doširoka vysmiaty Esteban Ocon pre televíziu Sky.

„Bolo to pekné kolo. Trafil som múr, nebolo to žiadne škrtnutie o bariéru, ale poriadna rana. Auto však zostalo v jednom kuse a dokončil som svoje kolo. Som spokojný s našou prácou a môžeme byť hrdí,“ dodal Esteban.

Francúz sa oprel o múr na výjazde zo siedmej zákruty, hneď za najpomalším miestom na trati, ale rozhodne nebol jediný. Max Verstappen pri svojom najrýchlejšom pokuse trafil bariéru hneď niekoľkokrát. Ako hovorí sám Ocon, v súčasnej Formule 1 je dôležitá každá stotinka sekundy.

„Musíte si povedať, že pôjdete do maximálneho rizika. Dnes sa mi to vyplatilo, za čo som rád. Celé pole je nesmierne vyrovnané a nesmiete nechať nič na stole. Pol desatiny sekundy znamená pokles o dve pozície, čo je šialené. Musíte teda maximálne riskovať,“ povedal Ocon.

Jeho tímový kolega Pierre Gasly trochu zaostal, ale siedme miesto medzi oboma Mercedesmi rozhodne nie je na zahodenie. Na druhej strane, ako poznáme Pierra, strata takmer štyri desatiny na Ocona mu pripraví bezsennú noc. Po solídnom výsledku však môže Gasly dúfať v ďalšie zlepšenie Alpinu, ktorý bude chcieť túto formu potvrdiť aj v Barcelone.

„Áno, som trochu prekvapený a pre tím to bola veľmi dobrá kvalifikácia. Takýto výsledok sme príliš neočakávali, takže je to príjemné prekvapenie. Tím odviedol veľmi dobrú prácu a auto postupne zrýchľoval,“ povedal po skončení kvalifikácie Gasly.

„Pokiaľ ide o mňa osobne, tak som trochu frustrovaný z Q3; nebolo to také dobré, ako by som chcel. Objektívne vzaté to však bol pozitívny deň,“ povedal bývalý pilot Red Bullu.

Pohľad na Alpine je v tejto sezóne pomerne zaujímavý. Miestami sa drží veľmi blízko – dokonca na úrovni – Ferrari, Mercedesu či Aston Martinu, ale ďalší víkend nasleduje obrovský výbuch. Dokonalo to ilustrovali podujatia v Austrálii a Azerbajdžane. Tento víkend vyzerá byť Alpine opäť „hore“ a sme zvedaví, ako dlho sa tam udrží.

„Snažíme sa každý víkend zlepšovať a musíme udeliť kredit tímu, ktorý pripravil veľmi rýchle auto. Najdôležitejšie bude porozumieť tomu, prečo bolo také dobré a potom to zopakovať smerom do budúcna,“ povedal Gasly.

Súvisiace články