logo F1online.sk

Marko: V piatok nás prešla počiatočná eufória

Max Verstappen
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala27. 5. 2023

Inžinieri Red Bullu si v Monaku zaspomínali na minuloročné preteky v Brazílii. Opäť sa totiž ukázalo, že na okruh neprišli ideálne pripravení. Červení býci tak museli zabrať a napraviť chyby, ku ktorým došlo na simulátore.

Tentoraz si však vydýchli. Na rozdiel od VC Brazílie 2022 majú k dispozícii až tri tréningy na to, aby svoj monopost doladili, čo sa im podľa slov športového poradcu Helmuta Marka darí. I napriek tomu stojí za zmienku, čo sa vlastne Red Bullu v piatok stalo.

Dvojnásobný majster sveta Max Verstappen nebol počas prvého tréningu vôbec spokojný. Počas úvodných 60 minút sa sťažoval na vyváženie auta a problémy pri jazde cez obrubníky. Inžinierovi dokonca hlásil, že nutne potrebuje zamieriť do boxov zmeniť nastavenia skôr, než sa niekde “vybúra”.

“Problém bol v nastaveniach, ktoré sme si preniesli zo simulátora,” pripustil po piatku Helmut Marko. Red Bull musel rýchlo vytriezvieť. “V stredu nás tieto nastavenia dostali do eufórie, ale v skutočnosti to s nimi nedopadlo veľmi dobre. To, čo skvele fungovalo na simulátore, nebolo možné zopakovať aj na trati. Teraz sa uberáme správnym smerom. Nastavenia ešte nie sú optimálne, ale vyzerá to celkom dobre.”

Charakteristiky monopostov jednotlivých tímov neveštia Red Bullu ľahký víkend. Keďže červení býci sú spravidla silnejší v pretekoch a konkurencia v kvalifikácii, v Monaku by im mohlo víťazstvo ujsť. Najmä Ferrari a Aston Martin majú veľkú šancu získať prvý triumf v sezóne.

Ako to vidia v Red Bulle? “Naším najväčším súperom je Leclerc. Ferrari je silnejšie v pomalých zákrutách a má lepšiu trakciu. Mercedes s Hamiltonom takisto nevyzerá zle, ale je zarážajúce, že ich druhé auto má toľko problémov.”

Bez šance rozhodne nie je Fernando Alonso. Monopostom zo Silverstonu vyhovuje, že v Monaku nie sú dlhšie rovinky. “Alonso nemal optimálne kolo, dostal sa do veľkej premávky. Avšak, ani naše kolo nebolo optimálne. Nebolo to zlé, ale nebolo ani na hranici našich možností.”

Súvisiace články