logo F1online.sk

Piastri medzi poslednými, Norris má radosť z piateho miesta a hovorí o “úžasnom” Monaku

Lando Norris
© LAT Images/McLaren Media Centre
Milan Kubala
Milan Kubala26. 5. 2023

Pri pohľade na výsledkovú listinu z druhého tréningu a obrovský rozdiel medzi jazdcami McLarenu sa jeden zamyslí, či sme sa v čase nevrátili o rok do minulosti. Môžeme všetkých upokojiť, že to tak nie je. Medzi papájovými autami je síce veľký rozostup, ale tentoraz v tom pomalšom nehľadá chýbajúcu sebadôveru Daniel Ricciardo, lež jeho krajan Oscar Piastri. V mladíkov prospech však hovorí pár poľahčujúcich okolností.

Lando Norris v piatok odjazdil dovedna 43 kôl a najskôr obsadil siedme miesto, aby si v druhom tréningu polepšil ešte o dve pozície. Jazdecká jednotka McLarenu tak svojho menej skúseného kolegu porazila o osem desatín sekundy a za najlepšími zaostala len o 0,444 s.

Spokojnosť je namieste i napriek tomu, že Lando Norris mal aj menšie patálie s technikou. “Boli to nejaké problémy s pohonnou jednotkou, zatiaľ presne neviem, čo sa stalo,” prezradil anglický pretekár, ktorý však nevenoval veľa pozornosti negatívam. Pozitív bolo naozaj dosť. “Bol to slušný deň, je super byť späť. Nebudem klamať, bolo to úžasné.”

V prvých dvoch tréningoch sa vraj dobre zabavil a niekoľkokrát dokonca pohladil bariéru. “Ale nič horšie sa nestalo. Bolo to pozitívne a mali sme aj celkom dobrú rýchlosť. Medzi prvým a druhým tréningom sme sa pekne posunuli po stránke nastavení. Cítim sa sebavedomejšie, čo je na takomto mieste dôležité.”

Je konkurencieschopné tempo čierno-bielo-papájových monopostov niečím, čo pred víkendom čakali? “Nenazval by som to veľkým prekvapením. Nečakali sme síce, že tu budeme rýchli, ale skôr sme predpokladali, že sa všetci k sebe priblížia. Okruh je kratší a nie sú tu rovinky, čo nám vyhovuje. Posledných pár rokov sme tu vždy boli dobrí. Z mechanického hľadiska naše auto funguje celkom dobre.”

Norris pokračoval vo vysvetľovaní. “Sme dobrí v stredne rýchlych zákrutách, ktorých tu nie je veľa, ale napríklad okolo bazéna som sa cítil sebaistý. Už veľmi skoro som tam šiel s plynom na podlahe. Snažíme sa to trochu doladiť v pomalých zákrutách. Nie sme v nich zlí, ale je len veľmi tenká hranica medzi tým, že to preženiete, a že pôjdete príliš pomaly. Musíte nájsť ten zlatý stred. Keď ho trafíte, je to fajn, no zopakovať to je náročné. Dnes to bolo dobré, ale musíme to zopakovať aj v kvalifikácii.”

Recept na úspech v Monaku má názov sebadôvera. Ak chytíte dobrý rytmus a nebojíte sa priblížiť k bariéram, môžete veľa získať. Držiteľovi monackej trofeje z roku 2021 sa to darí.

“Jazdím tu už štvrtý rok. Cítim sa sebavedomo, aj keď je to mestský okruh,” hovorí Lando Norris. “Zažil som tu pár tesnotiek, ktoré mohli dopadnúť zle, ale nemal som tu vážne nehody. Vyhol som sa problémom. Nepovedal by som, že sa mi vždy podarilo vypracovať si rýchlosť, pretože už hneď na začiatku som bol rýchly. V úvode prvého tréningu som bol blízko čela a bol som sebavedomý. Neviem, čo to spôsobuje. Túto trať mám naozaj rád, čo je azda ten rozdielový prvok.”

Oscar Piastri sa v monoposte F1 prešiel monackými uličkami vôbec prvýkrát. Je teda prirodzené, že najskôr potrebuje zistiť, kde sú hranice monopostu. Ako sám hovorí, párkrát sa preto obtrel o bariéry, ale už sa mu v každej zákrute podarilo ísť “strop”. Zatiaľ to však nedokázal v rámci jedného kola.

“Rýchlostne som trochu strácal, no tu to kolo skrátka musíte poskladať. V druhom tréningu som sa zlepšil na miestach, kde som sa po prvom tréningu mal zlepšiť,” hľadá pozitíva osemnásty muž druhého tréningu. Pomalšie boli už len Williamsy, ktorým pomalé trate absolútne nevyhovujú. “Povedal by som však, že dôležité je to poskladať, hlavne v pomalých zákrutách. Ak niečo stratíte tu a niečo tam, rýchlo sa to nazbiera.”

“Musíte sa dostať do rytmu. Nemyslím si, že by som už chytil rytmus. Ako som povedal, každú zákrutu som počas tréningu aspoň raz zvládol prejsť dobre, musím ich len poskladať do jedného kola,” doplnil Piastri.

Súvisiace články