logo F1online.sk

Mali by sme bojovať o pole position, hovorí Alonso

Fernando Alonso
© Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík26. 5. 2023

Aston Martin prišiel do Monaka ako jeden zo spolufavoritov víkendu. Alebo by bolo lepšie povedať, Fernando Alonso tam prišiel ako jeden zo spolufavoritov víkendu? Pri pohľade na piatkové časy to vyzerá, že by španielsky pretekár mohol mútiť vody a aj on sám je presvedčený, že môže v nedeľu stáť na pole position.

Alonso bojoval v prvom aj v druhom tréningu o popredné priečky. Najrýchlejší čas síce nezajazdil, ale druhé a štvrté miesto sú rozhodne nádejné výsledky. Odhliadnuc od výkonnosti jeho tímového kolegu Lanca Strolla by Aston Martin mal papierovo patriť medzi najlepších a verí v to aj dvojnásobný majster sveta.

„Bol to dobrý deň pre celý náš tím,“ povedal po piatku spokojne Alonso. „Myslím si, že sa nám podarilo skompletizovať náš testovací program, len pár červených vlajok nám ho prerušilo, ale to platí rovnako pre všetkých.“

„Podarilo sa nám odjazdiť dostatok kôl a nabrať v aute sebadôveru, čo je na tejto trati veľmi dôležité. Z auta som mal dobrý pocit, riadi sa ľahko, čo na takejto trati potrebujete, takže spokojnosť,“ dodal Alonso.

Sebadôvera je lajtmotívom monackého víkendu. Alonsovi nikdy nechýbala, rovnako tak mu nechýbala na tejto trati a s rýchlosťou tohtoročného Aston Martinu sa priam vznáša od samého blaha.

„Mám veľkú sebadôveru. S veľkou sebadôverou som sem prišiel, pretože toto auto mi dodáva pozitívne pocity v priebehu celej sezóny. Ani dnes ma nesklamalo, užíval som si to a som pripravený na sobotu,“ povedal Alonso.

Najdôležitejšia otázka teda znie: čo príde v sobotu a v nedeľu? Cieľ je jasný a všetci fanúšikovia španielskeho pretekára si želajú, aby v nedeľu ukončil svoje vyše desaťročné čakanie na víťazstvo. Alonso im svojou dobrou náladou a sebadôverou vlieva do žíl ešte viac nádeje.

„Sezóna je pre všetkých trochu zhora-dole. My musíme byť konzistentní, snažiť sa dodávať výsledky každý víkend a zbierať čo najviac bodov. Niekedy budeme rýchlejší, inokedy pomalší,“ hovorí španielsky matador.

„Uvidíme, čo prinesie sobota. Myslím si, že všetko je možné, ale mali by sme byť jeden z kandidátov na pole position,“ povedal Alonso.

Optimistický bol po piatku aj jeho tímový kolega Lance Stroll, ktorému už tradične chýbala trochu rýchlosť, ale už tradične bol spokojný. Aj keď sa mu v druhom voľnom tréningu nepodarilo dostať ani do najlepšej desiatky, pred zvyškom víkendu zostáva sebavedomý.

„Odjazdili sme dnes dobré kilometre a veľa sme sa toho naučili. V noci budeme pokračovať v práci na aute a uvidíme, čo dokážeme v sobotu,“ povedal Stroll. „Myslím si, že auto tu funguje a správa sa dobre.“

„V priebehu celého roka to bolo vyrovnané. Ako som povedal, myslím si, že potrebujeme doladiť pár drobností a poskladať to dokopy. Uvidíme, ako to bude vyzerať v sobotu,“ povedal večne stručný kanadský pretekár.

Súvisiace články