logo F1online.sk

Marko hodnotí Ricciardove výsledky na simulátore: Nie je na úrovni Verstappena a Péreza

Daniel Ricciardo
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík26. 5. 2023

Dosť tvrdá rana pre nádeje Daniela Ricciarda. Helmut Marko médiám neraz pripraví poriadnu senzáciu a touto poslednou nielenže odmietol Austrálčanove šance na návrat do Red Bullu, ale dokonca mu znížil kredit v očiach ostatných tímov. Dáta zo simulátora tímu sú podľa jeho slov nekompromisné a Austrálčan sa vraj nedokáže vyrovnať súčasnej dvojici pilotov stajne.

Keď Christian Horner pred pár týždňami hovoril o rýchlosti Ricciarda na simulátore Red Bullu, neznel dvakrát optimisticky. Šéf stajne z Milton Keynes prehlásil, že po Austrálčanovom zasadnutí do simulátora jeho jazdecký štýl ani nespoznali.

„Keď sa po Abú Zabí prvýkrát objavil v továrni… Viete, podľa mňa je problém v tom, že keď pilotujete monopost so zjavnými obmedzeniami, snažíte sa adaptovať a vyťažiť z neho maximum. Pri jeho návrate do tímu nám bolo jasné, že si osvojil určité návyky, takže sme ho ani nespoznávali ako Daniela spred troch či štyroch rokov, keď náš tím opúšťal,“ prehlásil Horner začiatkom apríla.

Informácie „z kuchyne“ Red Bullu priniesol aj Helmut Marko, ktorý pred monackým víkendom poskytol rozhovor pre portál Formul1.de. Nechcel síce zachádzať do prílišných detailov – „Sú to interné záležitosti.“ –, ale potvrdil, že na simulátore „nie je na úrovni“ Verstappena a Péreza.

„V Renaulte a McLarene mu chýbala cieľavedomosť, ktorou u nás priam žiaril,“ prehlásil Marko. „V jeho vnútri sa muselo udiať niečo, čo ho spomalilo a malo to vplyv na jeho konkurencieschopnosť.“

V nemeckých médiách zazneli ešte tvrdšie informácie. „Z pohľadu jazdeckého štýlu sa zdá, že Ricciardo stratil niektoré zo svojich predchádzajúcich kvalít. Pri priamom porovnaní s Maxom Verstappenom a Sergiom Pérezom vraj ‚nebol na ich úrovni‘, povedal poradca Red Bullu Helmut Marko,“ uvádza Formul1.de.

Daniel vraj neprešiel ani najslávnejšou skúškou a v priamom porovnaní s oboma pilotmi Red Bullu v tzv. Helmutovom kole prehral. „Sú to interné záležitosti,“ odmietol túto informáciu potvrdiť Marko.

V každom prípade sú však takéto správy poriadnou ranou pre Ricciardove ambície. Ten rád prehlasuje, že sa do Formuly 1 vráti iba pod podmienkou, že bude môcť vyhrávať. Ak na tomto stanovisku mieni zotrvať, potom ho vo Formule 1 zrejme už nikdy neuvidíme. Keď chce opäť vyhrávať, musí sa uskromniť a začať od začiatku s jedným zo slabších tímov; alebo zostať marketingovým nástrojom Red Bullu.

„Odvádza veľmi dobrú prácu a vykonáva množstvo marketingových a PR aktivít,“ prehlásil Marko, čím vlastne len podčiarkol, v čom spočíva Danielova hlavná pracovná náplň.

Súvisiace články