logo F1online.sk

Zažite supervíkend na Slovakia Ringu: Monoposty F1, preteky truckov aj TCR s Maťom Homolom

Supervíkend na Slovakia Ringu
© Slovakia Ring
Milan Kubala
Milan Kubala24. 5. 2023

Po zrušených pretekoch v Imole sa opäť budeme mať na čo pozerať. Už najbližšie dva víkendy nám obsadia veľké ceny v Monaku a v Španielsku, no ani potom sa nebudeme nudiť! Na okruhu Slovakia Ring sa už chystá veľký pretekársky supervíkend, na ktorom si budeme môcť obzrieť a vypočuť dokonca aj monoposty Formuly 1 s burácajúcimi motormi V8 či V10.

Hlavným ťahúňom víkendu od 9. do 11. júna na Slovakia Ringu bude európsky šampionát FIA ETRC. Vyše päťtonové ostré pretekárske ťahače nenechajú nikoho chladným svojimi nevyspytateľnými súbojmi v štýle “nárazník o nárazník”. Čakajú nás napríklad dve kvalifikácie a až štvoro pretekov.

V seriáli FIA ETRC pôjde o druhé podujatie v sezóne, do ktorého vstupuje na čele priebežného poradia šampionátu Jochen Hahn (45 bodov) pred Antoniom Albacetem (39 bodov). Na treťom mieste je úradujúci majster Norbert Kiss (36 bodov), ktorý dokonca v druhých pretekoch v Misane vyhral po štarte z poslednej priečky.

Pre slovenských fanúšikov budú rovnako, ba azda ešte zaujímavejšie preteky série TCR Eastern Europe so slovenským zastúpením vďaka Maťovi Homolovi, ktorý je dokonca lídrom priebežného poradia šampionátu.

Maťovi sa tento rok veľmi darí a dokázal vyhrať hneď prvé preteky ročníka na okruhu Oschersleben. K tomu vo svojom Hyundai Elantra N TCR pridal jedno druhé miesto, a následne na Hungaroringu a Red Bull Ringu dovedna dve tretie a dve štvrté miesta. Na Slovakia Ringu mu budeme držať palce taktiež v dvoch pretekoch.

Fanúšikovia F1 si určite užijú aj seriál Maxx Formula, v ktorom sa predstavia staršie, ale krásne a hlučné monoposty Formuly 1 či GP2. Ukázať by sa mohol napríklad desaťvalcový Benetton B197, na ktorom štartovali Gerhard Berger a Jean Alesi. Rovnako je v hre aj štart Toro Rosso STR8 z roku 2013, v ktorom sa predstavili Daniel Ricciardo a Jean-Éric Vergne.

Presný zoznam štartujúcich monopostov F1 bude známy na začiatku júna — a budeme vás o ňom informovať —, no môžeme očakávať niektoré z nasledujúcich áut F1, ktoré pretekajú v seriáli Maxx Formula:

  • Benetton B197 z roku 1997 (motor Judd V10)
  • Toro Rosso STR8 z roku 2013 (Cosworth 2,4 l – V8)
  • Toro Rosso STR8 z roku 2013 (Cosworth 3,0 l – V10)
  • Arrows A22 z roku 2001 (Asiatech 3,0 l – V10)
  • Jaguar R5 z roku 2004 (Cosworth 3,0 l – V10)
  • Sauber C29 z roku 2010 (Cosworth 3,0 l – V10)

Okrem nich sa tešíme aj na osemvalcové monoposty GP2, autá zo série Superleague Formula, IndyCar, F3000 alebo World Series by Renault. Kompletný zoznam strojov zo série Maxx Formula nájdete aj na ich webe.

V každom prípade platí: Ak ste ešte nepočuli rev formulových osem- či desaťvalcov, tento víkend si rozhodne nenechajte ujsť!

Bohatý program čaká veľkých aj malých

V rámci sprievodného programu uvidíme pohárové seriály Clio Cup, Suzuki Swift Cup, Mazda MX-5 Cup, ktoré vyplnia celodenný program na maximum a opäť predvedú množstvo zábavy, aj so slovenskými pretekármi.

Čaká nás autogramiáda, ale aj kaskadérska šou FMX Petra Piláta či letecká šou podzvukovej stíhačky L29 Delfín s pilotom Ing. Jozefom Vaškom. Otvorené bude motokárové centrum, k dispozícii aj vojenské múzeum s jazdami na obrnenom transportéri a na terénnych autách.

Malých návštevníkov poteší obľúbený zvierací Malkia Park či detské atrakcie a detská zóna.

Viac informácií a vstupenky nájdete na webe okruhu https://slovakiaring.sk/sk/omv-maxxmotion-super-vikend-pretekov-2023