logo F1online.sk

Mojím cieľom je tretí titul, prehlásil bez okolkov Alonso

Fernando Alonso
© LAT Images/Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík22. 5. 2023

Naďalej jazdec na tej najvyššej úrovni. Fernando Alonso má konečne auto, na ktoré čakal v podstate desať rokov. V hybridnej ére, teda od roku 2014, vystúpil na stupne víťazov celkovo sedemkrát, raz s Alpinom, dvakrát s Ferrari a štyrikrát s Aston Martinom. Na dominujúci Red Bull síce jeho monopost AMR23 nestačí, ale rýchlosť auta z Fernandovej hlavy úplne odstránila myšlienky na odchod do formulového dôchodku.

Minulé leto prebehla šokujúca „silly season“. Keď Sebastian Vettel ukončil kariéru a Fernando Alonso kývol na ponuku Lawrenca Strolla nahradiť ho, vyvolávalo toto rozhodnutie otázky. Bude to ďalší Španielov neúspešný prestup? Na odpoveď sme nemuseli čakať dlho.

„Lawrence mi zavolal a pýtal sa, či som sa už zaviazal Alpinu,“ spomína na minuloročné leto Alonso v rozhovore pre New York Times. „Odpovedal som, že ešte nie. Moje rokovania s Alpinom boli v dosť pokročilom štádiu, ale nemal som ešte nič potvrdené na papieri.“

„Povedal, nech zvážim, čo sa mi chystá poslať. Keď mi to prišlo, bol som s tým spokojný, a keďže z druhej strany neprišlo nič, nakoniec to bolo jednoduché rozhodnutie. Všetko bolo oveľa jednoduchšie vďaka nášmu vzťahu, ktorý sme si v priebehu rokov vybudovali,“ dodal Alonso.

Ten sa s kanadským miliardárom pozná veľmi dobre, keďže dlhé roky patril k mecenášom Ferrari a v prostredí Formuly 1 sa pohybuje už asi tridsať rokov. Fernando za tie roky pobudol napríklad v jeho kanadskom dome aj na jeho luxusnej jachte.

Napokon sa táto dohoda obom stranám fantasticky vypláca. Alonso dostal rýchle auto, po ktorom toľké roky tak túžil, Aston Martin zas má vo svojom strede fantastického pretekára. Takto pred rokom by nás ani vo sne nenapadlo, že Alonso opustí Alpine, vydá sa do Aston Martinu a získa s ním štyri pódiá v úvodných piatich pretekoch novej sezóny.

„Dôveroval som tomuto projektu a mal som pocit, že by to na záver mojej kariéry mohlo byť pekné dobrodružstvo presunúť sa do tímu naplneného entuziazmom a s dobrými vyhliadkami smerom do budúcna,“ povedal Alonso.

„Myslel som si však, že potrvá nejaký čas, kým sa dostaneme na určitú úroveň a možno až niekedy v roku 2024 budeme bojovať o pódiá. Určite som neočakával, že auto bude mať takú výkonnosť,“ dodal Alonso.

Španielsky matador síce nemladne a dobre vie, koľko má rokov, ale podľa vlastných slov sa v Aston Martine tak dobre baví, že na odchod do dôchodku nemá v súčasnosti ani pomyslenie.

„Veľmi dobre viem, koľko mám rokov. Viem, že tu nebudem ďalších desať sezón alebo tak nejak, ale možno keď raz skončím, zostanem s tímom nejakým spôsobom spojený,“ hovorí Alonso, ktorý dúfa, že ešte nepovedal vo Formule 1 posledné slovo.

„Získať ďalší titul by bolo perfektné. Keby sa mi to podarilo toľko rokov po tom poslednom, bolo by to niečo bezprecedentné. To je v súčasnosti môj cieľ.“

„Rád by som tomuto športu zanechal odkaz, že som ho miloval a preto som pokračoval ešte dlhé roky na tej najvyššej úrovni,“ dodal Fernando.

Súvisiace články