logo F1online.sk

Piastri je budúci majster sveta, vyhlásil Austrálčanom ohromený Brown

Oscar Piastri
© Twitter/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík21. 5. 2023

Doterajšia kariéra Oscara Piastriho ukazuje, že by mal vo Formule 1 zotrvať veľmi dlho. Pri juniorských talentoch však nikdy nemáte úplnú istotu a stačí si spomenúť na Piastriho predchodcu Stoffela Vandoorna. Podľa šéfa McLarenu Zaka Browna sa však tento scenár nezopakuje a Piastri sa jedného dňa zapíše do histórie.

Americký šéf britského tímu je na svoj posledný úlovok patrične hrdý. Niet divu, veď za dlhý čas patrí ku krátkemu zoznamu pozitív stajne z Wokingu.

McLaren mal v ostatných rokoch s jazdcami problémy. Spomínaný Vandoorne ani Daniel Ricciardo sa neblysli a zvlášť po zmene pravidiel potrebujete plnohodnotné výkony od oboch jazdcov, inak nedokážete pozbierať cenné dáta.

Zatiaľ to však vyzerá, že Piastri sa v stopách svojho krajana nevydá. Aj keď musel McLaren vyplatiť Ricciarda ohromnou sumou, získal do tímu mladíka, ktorý by sa mohol stať lídrom stajne z Wokingu, ak by Lando Norris odišiel predčasne.

„Urobil na nás veľký dojem,“ prehlásil Zak Brown, ktorého cituje Motorsport.com. „Je veľmi sústredený, nerobí žiadne veľké chyby a limity hľadá klasicky, keď maximálne sem-tam prebrzdí.“

„S okruhmi v doterajšom priebehu sezóny nemal veľké skúsenosti, takže prvotné náznaky ukazujú, že máme v rukách budúceho majstra sveta. Musíme mu len dať rýchlejšie auto,“ hlási Brown odvážne.

To sú dosť silné slová, zvlášť v takto skorej fáze Piastriho nováčikovskej sezóny. Sú to len ďalšie reči hrdého šéfa tímu alebo na tom niečo je? Nuž, Oscar toho v minulosti vyhral dosť, aby mohol právom pomýšľať na dlhú kariéru vo Formule 1.

Potvrdzujú to aj slová jeho tímového kolegu Landa Norrisa, ktorý nimi zároveň trochu poštuchol svojho bývalého parťáka vyjadrením, že Piastri naňho „viac tlačí“.

Sám Brown sa k nemu pripája slovami, že v McLarene si nemôžu priať lepšiu jazdeckú dvojicu. „Od prvej chvíle v kokpite je Oscar veľmi pôsobivý. Je veľmi vyspelý, veľmi sústredený a veľmi technicky nadaný,“ hovorí šéf McLarenu.

„Oscar odviedol fantastickú prácu a teraz si s Landom vymieňajú najrýchlejšie časy; presne to chcete,“ dodal Brown.