logo F1online.sk

Brown chváli Norrisa za jeho vodcovské schopnosti

Lando Norris
© LAT Images/McLaren Media Centre
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík16. 5. 2023

Je Lando Norris na odchode z McLarenu? Britský pretekár si dlhodobo užíva status najlepšieho pilota v strede poľa a hlavného kandidáta na posun „vyššie“. To všetko napriek jeho dlhodobej zmluve a opakovaným ubezpečeniam, že svojmu tímu veľmi dôveruje. Svojho zverenca chváli aj šéf McLarenu Zak Brown, ale ako vždy pri podobných vyjadreniach, aj v tomto prípade musíme zostať obozretní.

Po pomerne vydarenom víkende v Baku pricestoval Norris do Miami optimisticky naladený. Na štvrtkovej tlačovej konferencii jazdcov jednoznačne prehlásil, že má v McLaren „ešte väčšiu dôveru“.

Týmto slovám predchádzali významné zmeny na technickom oddelení vo Wokingu a prepustenie technického riaditeľa Jamesa Keya, ale po nich nasledoval ďalší absolútne mizerný víkend. McLaren bol pomerne jednoznačne najpomalším tímom na okruhu v Miami, obaja piloti stajne vypadli už v Q1 a v pretekoch sa umiestnili na sedemnástom (Norris) a devätnástom (Piastri) mieste.

Zak Brown sa na tomto podujatí musel cítiť ako ryba vo vode. Na domácej pôde a s bohatými investormi všade naokolo dúfal v lepšiu prezentáciu svojho tímu, ale to sa vôbec nepodarilo. Nezostávalo mu iné, len tváriť sa, že všetko je v poriadku a celý McLaren, počnúc Landom Norrisom, je jedna veľká a šťastná rodina.

„Je to vôbec po prvýkrát, čo patrí Lando k starším členom pretekárskeho tímu a podľa mňa disponujeme skvelou kombináciou mladosti a skúsenosti,“ povedal pre televíziu Sky Sports šéf McLarenu Zak Brown.

„Odvádza skvelú prácu a tím miluje spoluprácu s ním. Už dlhé roky je súčasťou McLarenu, prišiel ešte dávno predtým, než prvýkrát nasadol do kokpitu Formuly 1,“ dodal Brown.

Norris podpísal zmluvu s McLarenom vo februári 2017, keď už mal za sebou veľmi úspešnú kariéru v motokárach a zbieral prvé veľké víťazstvá v monopostoch. Vzhľadom na jeho neskoršie úspechy sa môžeme len dohadovať, čo by sa stalo, keby vtedy zaváhal a rozhodol sa počkať s podpisom. Možno si neskôr mohol vyberať z množstva ponúk a dnes sedieť vo víťaznom aute, ale to sa už nikdy nedozvieme.

„Spomínam si, keď som ho prvýkrát priviedol do McLarenu. Predstavil som ho Ronovi Dennisovi a povedal mu: ‚Tento chalan by mal byť v McLarene.‘ To bolo ešte pred mojím príchodom do tímu. Takže sa u nás cíti ako doma,“ prehlásil Brown, ktorý o Landovej lojalite nepochybuje.

„Samozrejme, aj on niekedy zažíva dni plné frustrácie, ako ktokoľvek, komu sa nedarí. Je s nami však dlhé roky, pozná naše plány a vie, akí ľudia posilnia náš tím. Odvádza skvelú prácu pri vedení tímu,“ povedal Brown.

Súvisiace články