logo F1online.skF1online.sk

Alonso: Ferrari je menej konzistentné než v čase môjho pôsobenia

Fernando Alonso
© LAT Images/Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík16. 5. 2023

Ukončí Fernando Alonso viac ako desaťročné čakanie na víťazstvo? Španielsky pretekár sa naposledy tešil z triumfu v roku 2013 s Ferrari, ktoré v súčasnosti patrí k jeho najväčším rivalom na trati.

O necelé dva mesiace to bude presne rok, čo sa Ferrari tešilo z víťazstva naposledy. Bolo to na Veľkej cene Rakúska 2022, ale to nie je ani zďaleka najmenej lichotivá zaujímavosť. Čakanie Ferrari na titul trvá už vyše pätnásť rokov a keď sa ohliadneme späť, tak to bola naozaj dlhá cesta plná sklamaní a neúspechov.

Ferrari doplácalo na vlastné chyby, konceptuálne problémy, politické problémy či personálne problémy. Niektoré z nich zrážali na kolená aj Fernanda Alonsa, ktorý bol s Ferrari dvakrát blízko k titulu, hoci mal objektívne horší monopost než jeho rival Sebastian Vettel.

Dnes je španielsky matador pilotom Aston Martinu a mužov v červenom stretáva na trati často – a dokáže ich porážať.

„Adrian Newey s Red Bullom vytvorili auto na celkom odlišnej úrovni. Niečo podobné sa podarilo aj Mercedesu v ére Hamiltona a Bottasa,“ povedal Alonso pre britskú televíziu Sky Sports.

„S Ferrari sme boli zakaždým vpredu, skrátka každý rok sme boli blízko. Nerobili sme chyby a vďaka našej konzistentnosti sme dvakrát bojovali o titul do posledných pretekov.“

„Našťastie pre mňa aj pre Aston Martin sú chlapci z Maranella menej konzistentní než v čase môjho pôsobenia v tomto tíme a nám sa darí získavať viac bodov,“ dodal Alonso.

Nie je to len Ferrari, ktoré čaká dlho na nejaký poriadny úspech. 12. mája to bolo presne desať rokov, čo španielsky pretekár naposledy zvíťazil. Bolo to na jeho domácej veľkej cene práve s Ferrari, takže aj Fernando ťahá dlhú negatívnu šnúru, ale tú by mohol už čoskoro pretrhnúť.

„Vždy som tvrdo pracoval, ale možno som nemal tím, ktorý by veril mne aj mojej schopnosti nastaviť auto,“ hovorí Alonso. „Tiež som nikdy nemal také rýchle auto, ako mám dnes. To je podľa mňa ten pravý dôvod. Nič som nezmenil, len Aston Martin zmenil všetko pre mňa.“

Súvisiace články

Diskusia