logo F1online.sk

Oconov prístup tímu nepomáhal, so Strollom je to o inom, odkazuje Alonso

Fernando Alonso a Esteban Ocon
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík9. 5. 2023

Fernando Alonso ako fantastický tímový hráč? Španielsky pretekár si svoje pôsobenie v Aston Martine očividne užíva a je úsmevné sledovať jeho vzťah s Lancom Strollom. V Baku mu radil nastavenie brzdného balansu, v Miami zas sledoval jeho počínanie na veľkoplošných obrazovkách. Podľa španielskeho matadora sú vzťahy s kanadským pretekárom celkom iné než vlani s Estebanom Oconom.

Vzťahy francúzskeho pretekára s tímovými kolegami sú neslávne známe. Do súbojov so Sergiom Pérezom a Fernandom Alonsom nešiel vôbec v rukavičkách. Nezmenilo sa to dokonca ani po odchode dvojnásobného šampióna z Alpinu, po ktorom Ocon prehlásil, že „98 percent práce bolo na ňom“.

Po príchode do Aston Martinu sledujeme úplne iného Fernanda než po minulé roky – skvelého tímového hráča ochotného pomôcť Lancovi Strollovi. Objímajú sa, pomáhajú si a cez médiá si vymieňajú komplimenty.

„Áno, bol som pripravený Lancovi pomôcť, ale nesmiete zabúdať, že je taktiež veľmi inteligentný,“ spomína Alonso ešte na preteky v Azerbajdžane. „Je to tímový hráč, čo sme videli už v Baku. Hovoríme spolu o práci s pneumatikami, napríklad v šprinte neviete úplne presne, ako dlho vydržia. Šetrili sme gumy a on povedal, že na mňa nebude útočiť.“

„V minulom roku to bolo možno trochu opačne. Viete, vlani som bol vždy hlavným cieľom pre môjho tímového kolegu. Niečo také, samozrejme, nepomáha tímu. Myslím si teda, že aj sám Lance pomáha nášmu vzťahu,“ prehlásil Alonso.

Ten sa stáva akýmsi Strollovým druhým otcom, ktorý svojmu dieťaťu hovorí: „Synak, tvoj otec tu nebude večne.“ Povedal to už v Baku a o týždeň neskôr v Miami zopakoval, ako vníma svoju rolu v tíme.

„Teraz som možno lepšie pripravený bojovať o titul, pretože už som v takej pozícii bol a súperil vpredu s tými najlepšími,“ hovorí Alonso. „Ako som však už povedal, mne zostáva už len pár rokov, nie veľa, kým Lance bude jazdiť ešte dlho. Ak môžem pomôcť, tak rád pomôžem.“

„Jeho otca poznám už nejakých dvanásť rokov, vtedy Lance ešte pretekal na motokárach, a mám ho rád. Páči sa mi jeho neobmedzený prístup a jeho vodcovstvo je nákazlivé. Každý v tíme verí tomu, čo povie,“ povedal Alonso.

Súvisiace články