logo F1online.sk

Magnussen podal skvelý výkon a srší spokojnosťou, hoci sníval o lepšom výsledku

Kevin Magnussen
© LAT Images/Haas
Milan Kubala
Milan Kubala8. 5. 2023

Prvých osem priečok je štandardne vyárendovaných pre Red Bull, Aston Martin, Ferrari a Mercedes. Keďže Alpinom sa tentoraz tiež veľmi darilo a Lance Stroll sa do prvej desiatky veľmi nehrnul, pre celý zvyšok štartového poľa zostala už len jedna bodovaná pozícia. Kevin Magnussen tak získal maximum, keď posledný bodík dokázal uchmatnúť pre svoj tím.

Magnussen musel mať v nedeľu podobné pocity ako vlani v Sao Paule. Tentoraz síce neštartoval z prvého miesta, ale pre Haas je aj štvrtá priečka ďaleko nad možnosťami monopostu. Dán sa preto pripravoval na dlhú defenzívnu jazdu.

Nuž a rovnako ako v brazílskom šprinte, aj v Miami získal jeden bod. Za takú snahu by si zaslúžil aj viac, ale nebesá mu neboli naklonené. Bez nehôd či technických problémov nie je v silách Haasu bojovať s poprednými tímami.

“Myslím si, že sme mali silný víkend, veľmi slušný,” uviedol po pretekoch Kevin Magnussen, ktorý zdvojnásobil počet bodov na svojom konte. “Samozrejme, že som sníval o viac než len jednom bode, ale top tímy dokončili preteky a nemali žiadne problémy, takže získať body bolo už beztak veľmi ťažké.”

“Nedostali sme žiaden darček a aj tak máme jeden bod. S tým som celkom spokojný,” uvedomuje si hodnotu svojho výsledku pilot Haasu. “Mali sme azda vyššiu degradáciu, než by sme chceli, ale myslím si, že sme tento víkend spravili dobrý krok vpred.”

Kevin Magnussen bol sklamaný z toho, že hneď v úvode stratil toľko pozícií, no tomu sa azda ani nedalo vyhnúť. Oveľa viac ho môže mrzieť zbytočný súboj s Charlesom Leclercom, počas ktorého dostali jeho pneumatiky zabrať.

“Mal som naprd štart a potom som dlho bojoval s Leclercom, čo vytrestalo moje pneumatiky. Keď sa nad tým zamyslím, asi som si ich mal šetriť,” zamyslel sa Magnussen, ktorému v posledných kolách vzal deviatu priečku Esteban Ocon. “V každom prípade sme mali silný deň a ja som získal bod.”

Dánsky pretekár je známy tým, že si užíva súboje koleso na koleso. V Miami si ich vychutnával, hoci aj on napokon uznal, že preňho ideálna nedeľa by bola nudnejšia. “Pretekať s ostatnými je zábava, to je samozrejmé. Ja by som však uprednostnil s nimi nebojovať a len sa držať vpredu.”

Nico Hülkenberg štartoval na jedenástom mieste, no dlho sa trápil za Valtterim Bottasom, ktorý to šikovne zazátkoval. Avšak ani po Bottasovom pitstope nemožno povedať, že by to Hulk zrovna roztočil. Súperom sa podaril undercut a keď aj Nemec absolvoval svoj pitstop, ocitol sa na šestnástej priečke ďaleko za bodmi.

“Boli to náročné preteky a nedopadli tak, ako sme azda čakali,” povzdychol si Nico Hülkenberg. “Štart bol v poriadku, ale v premávke sme mali problémy. Keď sú okolo nás iné autá, tak máme ťažkosti s konzistentnosťou a gripom, čo mi sťažilo situáciu.”

“Toto všetko sa následne odrazí aj na vyššej degradácii, takže asi to neboli veľmi dobré preteky. Aj tak som dostal cenné lekcie a nazbierali sme dobré dáta,” uzavrel víkend v Miami.

Súvisiace články