logo F1online.sk

Okolo mňa sa nič nedialo, tak som sledoval obrazovky, smeje sa Alonso

Fernando Alonso
© Twitter/Aston Martin
Milan Kubala
Milan Kubala8. 5. 2023

Aj keď sa Fernando Alonso v nedeľu veľmi nezabavil a značnú časť pretekov strávil osamotený na tretej priečke, predsa len si mohol povedať, že život je krásny. Zaknihoval ďalšie pódium a divákov opäť zabával po pretekoch aj počas nich, keď sledoval priebeh veľkej ceny na veľkoplošných obrazovkách.

Sobotňajšia kvalifikácia poriadne premiešala štartové pole, ale množstvo divákov v nedeľu odchádzalo od televíznych obrazoviek sklamaných. Red Bully ani teraz nemali konkurenciu a hoci sme videli viacero pekných predbiehacích manévrov, bojovalo sa len o pozície v hĺbke poľa.

Reportérka Sky Sports sa preto v mixzóne poďakovala Fernandovi Alonsovi, že pomohol zabaviť divákov. “Prečo? Počas pretekov som bol veľmi osamotený,” zháčil sa, keďže mu nebolo jasné, čo také svetoborné predviedol.

Keď dostal odpoveď na svoju otázku, že réžia do prenosu zaradila jeho vysielačku, v ktorej pochválil Strollov manéver v prvej zákrute, zasmial sa. “Bol som osamotený. S Red Bullmi pred nami sme nič nemohli robiť, aj za mnou bola dosť veľká medzera. Všetko to závisí od okruhu, ale tu v jedenástej zákrute je veľká televízna obrazovka, tak som trochu sledoval dnešné preteky. Videl som aj nejaký Lanceov manéver v prvej zákrute, ten ma bavil. Nevedel som však, o ktorú priečku bojoval.”

Lanceovi Strollovi sa tentoraz nepodarilo prebojovať do prvej desiatky a s Fernandom Alonsom sa ani nestretol. Nemal preto poňatia, ako sa mu darí. Aston Martin s jeho výsledkom určite nebude spokojný, no môže za to najmä sobotňajšia kvalifikácia.

Chvíľami sme však aj v prípade Alonsa mohli mať obavy, či jeho preteky dopadnú dobre. V prvom stinte totiž vystrašil fanúšikov informáciou, že chce zájsť do boxov o dvanásť kôl skôr, než je naplánované.

Alonso vysvetlil, že to nebolo spôsobené vážnymi problémami s pneumatikami. Dôvod je prostejší. “Nie, mali sme pripravený plán A a plán B, no ja som si ich pomýlil,” pobavene odpovedal dvojnásobný šampión. “Tých mínus dvanásť som tak nemyslel, po pár sekundách som sa teda začal ospravedlňovať, no pochopili ma. Úprava mínus dvanásť ani nebola možná, pretože už sme to kolo prešvihli.”

Aston Martin s číslom 14 v Miami prakticky nemal rovného súpera. Ferrari či Mercedesy boli dosť ďaleko vzadu, Red Bully zas vpredu. Červení býci dokázali dokonca roztrhať na franforce Alonsovu predikciu, že Max Verstappen ho predbehne v 25. kole. Dokázal to už o desať kôl skôr i napriek tomu, že štart mu nevyšiel ideálne a dokonca sa prepadol.

Španiel zakladal svoju predpoveď na predpoklade, ktorý sa nenaplnil. “Udržať ich za sebou je veľmi ťažké. Dúfal som, že pred sebou bude mať DRS vláčik, ale namiesto toho sa mu darilo predbiehať jedného po druhom. Ani chlapci pred ním nemali DRS, takže to mal príliš ľahké. Dúfam, že nabudúce sa mu to všetci pokúsime trochu sťažiť.”

Čo čaká Aston Martin teraz? Formula 1 sa pomaly presunie na európsku pôdu, kde môžeme očakávať veľké balíčky noviniek a zmeny v rozložení síl. Alonso určite bude chcieť nadviazať na štyri pódiá, ktoré získal v úvodnej fáze roka, no zároveň odkazuje, že už si robí zálusk aj na lepšie výsledky.

“Ide to oveľa lepšie, ako sme čakali. Boli sme už na rôznych okruhoch s rôznymi konfiguráciami a charakteristikami. Mali sme lepšie i horšie víkendy, ľahšie i náročnejšie. Tento bol ťažší, pretože na začiatku sme boli pomerne pomalí. Do hry sme sa vrátili až v kvalifikácii. Náš tím sa rozvíja v každom smere, sme čoraz silnejší, z čoho mám dobrý pocit,” pokračoval Alonso.

Počas rozhovorov ešte prezradil. “Po štyroch pódiách, samozrejme, chceme viac, aspoň nejaké druhé miesto. Red Bully sú však vždy maximálne spoľahlivé a superrýchle. Ako som povedal, možno v Monaku, možno v Barcelone by sme mohli mať šancu.”

Súvisiace články