logo F1online.sk

Gasly žiari šťastím, Ocon smúti. Body sa však rozdávajú až v nedeľu, zdôrazňujú

Pierre Gasly
© LAT Images/Pirelli
Tomáš Masár
Tomáš Masár7. 5. 2023

Alpine chcel v Baku zamiešať poradím, nakoniec si však urobil poriadnu hanbu a skončil mimo bodovaných pozícií. V Miami si v kvalifikácii počínal už o poznanie lepšie a za spackaný víkend v Azerbajdžane sa čiastočne rehabilitoval, no treba mať na pamäti, že body sa rozdávajú až v nedeľu. Pierre Gasly ako aj Esteban Ocon si túto skutočnosť dobre uvedomujú a zostávajú tak nohami pevne pri zemi.

Pierre Gasly obsadil v kvalifikácii na Veľkú cenu Miami solídne piate miesto. Jedná sa o jeho doposiaľ najlepší kvalifikačný výsledok vo farbách Alpinu, no ako sám prízvukuje, o tom, či víkend v USA bude mať prívlastok úspešný alebo nie, rozhodnú až nedeľné preteky.

Odjazdil som veľmi silné kolo, a to na už použitých pneumatikách. Nanešťastie, kvôli Leclercovej nehode boli vyvesené červené vlajky, no napriek tomu sa nám podarilo dostať obe autá do najlepšej osmičky – čo je pre tím skvelý výsledok a mám z neho radosť,“ vyslovil sa Pierre Gasly.

„Po minulom týždni v tíme vládlo v tíme tak trochu sklamanie,“ priznal. „Chlapci v továrni a tu na okruhu však odviedli skvelú robotu a razom sa za pár dní hneď všetko otočilo. S výsledkom z kvalifikácie som veľmi spokojný, no treba zostať nohami pevne pri zemi, pretože body sa rozdávajú až zajtra [v nedeľu]. V Melbourne sme boli taktiež na tom po kvalifikácii dobre, no v priebehu pár kôl sa všetko pokazilo. Zajtra musím v prvom rade dôjsť do cieľa. Verím, že sa nám podarí z Miami odniesť si veľké množstvo bodov.“

Hoci je piata priečka pre Alpine sama o sebe už úspechom, Francúz sa netají tým, že by v pretekoch svoju pozíciu ešte rád o čosi vylepšil.

„V pretekoch by sa nám mohlo podariť dostať sa cez Kevina. Domnievam sa, že Haasy sa budú trápiť s degradáciou pneumatík, no netreba zabúdať na to, že v [tréningoch] vykazovali dobré tempo. V strede poľa to bude tradične vyrovnané, musíme sa uistiť, že dokážeme benefitovať z každej príležitosti, ktorá sa nám naskytne,“ uzavrel 27-ročný pretekár.

Zatiaľ čo Gasly po sobote neskrýva spokojnosť, nálada v druhej časti garáže je o čosi horšia. Oconove ôsme miesto je síce taktiež uspokojivé, no 26-ročný Francúz si uvedomuje, že mal na viac.

„Urobili sme všetko potrebné. Myslím si, že dnes a včera sme auto poriadne vylepšili a oproti Baku sme sa poriadne zlepšili,“ poznamenal. „Ako tím sme zaznamenali dobrý výsledok, z čoho sa teším, no cítim, že sme tak trochu nevyužili príležitosť. V Q2 som bol totiž na šiestom mieste. V Q3 sme urobili oveľa menej kôl, pričom sme mali obuté už použité pneumatiky. Kolo, ktoré sme odjazdili, malo byť len zahrievacím. Nedopadlo bohvieako, keďže som mal obuté už použité pneumatiky. Následne sme nasadili čerstvé pneumatiky a v rýchlom kole som bol o dve desatiny rýchlejší než pri mojom pokuse v Q2.“

„Mohol som skončiť v najlepšej päťke, v počiatočnej fáze rýchleho kola som si počínal skutočne dobre, no nemal som možnosť ho dokončiť. Považujem to za premrhanú príležitosť. Body sa však rozdávajú až zajtra, snáď sa nám ich podarí získať čo najviac,“ dodal Ocon.