logo F1online.skF1online.sk

Podľa Alonsa nemáme čakať veľa predbiehania: Čistá je len ideálna stopa

Fernando Alonso
© Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík6. 5. 2023

Úvod sezóny 2023 nie je pre fanúšikov ľahkým obdobím, teda s výnimkou tých Red Bullu. Byť svedkom dominancie jedného tímu nie je nič, na čo by sme v dejinách F1 neboli zvyknutí, ale posledné dva roky fanúšikov trochu rozmaznali. Už v Baku sme videli, že ani dvojkilometrová rovinka nie je na predbehnutie dostatočne dlhá. V Miami sa očakáva veľmi podobný, ba dokonca horší, obraz. Pesimistický je aj pilot Aston Martinu Fernando Alonso.

Problémom nie sú len kratšie rovinky a skrátené DRS zóny, ale celkové podmienky. V piatok sme videli, aké problémy môže spôsobiť jazda v špinavej stope. Kombinácia nového asfaltu a absentujúcich sprievodných podujatí vyvoláva oprávnené obavy, že v nedeľu budeme jazdiť vo vyrovnanom vláčiku.

„V minulom roku sa trať rozpadala a bolo na nej množstvo kamienkov. V tomto roku už drží, čo sú dobré správy,“ povedal po skončení piatkových jázd Fernando Alonso. „Bohužiaľ, tento víkend tu nemáme žiadne sprievodné série ako F2 alebo F3, takže na trati sa čistí len ideálna stopa.“

„Keď vyjdete mimo vyjazdenú jazdeckú líniu, je to tam veľmi špinavé, v dôsledku čoho neuvidíme v nedeľu mnoho predbiehacích manévrov. Bohužiaľ, tak to je,“ dodal Alonso.

Zdá sa, že kvalifikácia bude opäť nesmierne dôležitá, pričom Aston Martinu sa v doterajšom priebehu sezóny darilo hlavne v pretekovom tempe. „Určite by bolo pekné štartovať niekde vpredu, ale uvidíme, čoho budeme schopní v sobotu. Za normálnych okolností je našou silnou stránkou pretekové tempo. Nemôžeme robiť chyby a pokúsime sa pozbierať čo najviac bodov,“ zhodnotil plán do ďalšieho priebehu víkendu španielsky matador.

Jedna premenná by však mohla pesimistické vyhliadky zvrátiť. Počasie je v Miami naďalej veľkou neznámou a v sobotu aj v nedeľu hrozí dážď. Ten by síce z asfaltu zmyl aj to málo priľnavosti, ktorý sa dvadsiatke monopostov podarilo naniesť, ale zdá sa, že bude poslednou nádejou pre tých fanúšikov, ktorí chcú vidieť divokú akciu na trati.

„Vieme, že bude neskutočne horúco – pravdepodobne najhorúcejšie za celý rok –, takže degradácia pneumatík bude zohrávať veľkú úlohu a musíme si na to dávať pozor,“ povedal po piatku Alonsov tímový kolega Lance Stroll.

„Pocit v aute bol však dobrý. Urobili sme nejaké zmeny po prvom tréningu, vďaka čomu sa zlepšila výkonnosť auta v tom druhom, takže mám pred sobotou dobrý pocit,“ dodal Stroll.

Na margo Alonsových komentárov o špinavej trati Kanaďan povedal: „Mimo ideálnej stopy je to šmykľavé – keď ste to teraz povedali, tak som o tom začal premýšľať –, neviem, ale určite nebude jednoduché vyjsť z ideálnej stopy a zaútočiť. Máme dobré tempo a možno zaprší, takže toto môže premiešať karty,“ povedal Stroll.

Súvisiace články

Diskusia