logo F1online.sk

Prečo Ricciardo pred dvomi rokmi McLaren odmietol, no teraz podpísal?

Daniel Ricciardo
© Renault
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl17. 5. 2020

Nie je tajomstvom, že McLaren už dlhšie túžil získať Daniela Ricciarda. Prvýkrát ho oslovil v roku 2018, Ricciardo však dal prednosť Renaultu. Výkonného riaditeľa Zaka Browna jeho odmietnutie neodradilo a akonáhle sa začal rysovať odchod Carlosa Sainza, opäť bol prvou voľbou práve charizmatický Austrálčan.

McLaren vstúpil do roka 2018 po rozchode s Hondou s veľkými ambíciami, po relatívne vydarenom úvode sezóny to však s tradičnou britskou stajňou išlo dole vodou. V priebehu leta, keď sa Ricciardo rozhodoval o svojej budúcnosti, bol McLaren v šampionáte konštruktérov siedmy. „Daniel povedal, že očividne prechádzame dosť slabou sezónou, čo bolo ešte mierne povedané. Na druhej strane sa však veľa hovorilo aj o tom, čo plánujeme spraviť, aby sme tím prestavali,“ povedal Zak Brown, ktorého slová s odvolaním sa na Sky Sports citoval portál The-Race.com.

Ricciarda ponuka a plány McLarenu nepresvedčili. Úprimne, málokto sa tomu môže čudovať, veď predchádzajúce vedenie ešte s Éricom Boullierom malo vždy veľké reči a plány, no výsledky nikde. Austrálčan kývol na ponuku Renaultu, vtedy štvrtého najlepšieho tímu v poli. „V tom čase ešte v tíme neboli Andreas Seidl ani James Key, rovnako nebola prebudovaná riadiaca štruktúra. Z našej strany tam bolo veľa prísľubov do budúcna, no prechádzali sme naozaj zlou sezónou. Videl som na Danielovi, že chce počkať, ako sa u nás vyvinie situácia,“ pokračoval Brown.

V roku 2019 sa situácia naozaj otočila. McLaren totiž pod novým vedením prešiel od slov k činom. Namiesto veľkých vyhlásení nastúpila tvrdá práca a výsledky. Keď sa začal črtať odchod Carlosa Sainza do Ferrari, bola vyjednávacia pozícia s Danielom Ricciardom diametrálne odlišná od tej spred necelých dvoch rokov. „Daniel teraz už môže vidieť zmeny, ktoré sme urobili. Vidí líderstvo, ktoré Andreas priniesol do tímu, podporu zo strany našich akcionárov i prechod na motory Mercedes. Sme tím na vzostupe a on je jazdcom, ktorý nám pomôže dostať sa na ďalší level.“

Skutočnosť, že McLaren dokázal získať jazdca, ktorý vyhral sedem veľkých cien a je stále považovaný medzi úzku špičku v súčasnom štartovom poli, je ďalším dôležitým krokom pri ceste späť na vrchol. Vo Wokingu sa posúvajú vo všetkých oblastiach, konečne zrušili nezmyselnú maticovú štruktúru vedenia ešte z dôb Martina Whitmarsha, a s ľuďmi ako Andreas Seidl či James Key v čele organizácie sú na najlepšej ceste k návratu tam, kam historicky patria.

„Sme na ceste k návratu na špičku a v poslednom roku sme urobili veľký krok vpred. Prebudovali sme celé vedenie tímu. Trvalo to nejaký čas, ale teraz má Andreas Seidl k dispozícii taký pretekársky tím, aký chcel. Pre návrat na vrchol potrebujeme mať dvoch výborných jazdcov. Tých máme aj dnes. Avšak možnosť mať v tíme sedemnásobného víťaza pretekov a niekoho, kto nastavil svoju výkonnostnú latku veľmi vysoko, je skvelé pre celý McLaren. Príchod Daniela taktiež dáva príležitosť pre Landa Norrisa, aby sa mohol naďalej zlepšovať,“ uzavrel Zak Brown.

Súvisiace články