logo F1online.sk

Albon: Moje predné krídlo vyzeralo, akoby vypadlo krave z papule

Alex Albon
© Twitter/Williams
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík2. 5. 2023

Tím Williams prichádzal do Baku ako možný čierny kôň víkendu. Aj keď monopost FW45 nedisponuje bohvieakým prítlakom, na dvojkilometrovej rovinke sa musel cítiť ako ryba vo vode. V tvrdej konkurencii sa napokon nepresadil. Aj keď Alex Albon v kvalifikáciách ukázal záblesky dobrej rýchlosti, jeho preteky mierne skompromitoval incident v prvom kole pretekov.

V druhej polovici štartového poľa sa krátko po štarte odohral trochu nenápadný incident, ale jeho následky sa s účastníkmi niesli po zvyšok veľkej ceny. Aj keď by to zrejme nezmenilo celkový obraz a konečné poradie v najlepšej desiatke, drobná kolízia zúčastneným prácu určite neuľahčila.

Albon zvolil do druhej zákruty vnútornú stopu, čím sa Oscar Piastri po jeho pravici ocitol v sendviči medzi pilotom Williamsu a Valtterim Bottasom. Došlo k niekoľkým kontaktom, Albon „škrtol“ o Piastriho a Kevin Magnussen zozadu nabral Valtteriho Bottasa.

„Boli sme tam traja vedľa seba, napravo bol Oscar, ktorý mal vedľa seba ešte Bottasa; a bolo hotovo,“ povedal po pretekoch Albon. „Nemyslím si, že bol niekto na vine. Bolo tam miesto a ja som už viac doľava uhnúť nemohol. Keby som to urobil, tak trafím múr na vnútornej strane. Nemyslím si teda, že niekto niekoho obmedzil.“

„Po zvyšok pretekov som jazdil s poškodeným predným krídlom, keď sa pri kontakte odtrhla jedna koncová lišta, čo negatívne ovplyvnilo aerodynamické vlastnosti monopostu,“ dodal Albon.

Keďže však poškodenie nebolo príliš vážne, rozhodli sa v tíme neriskovať stratu cenných pozícií a počas zastávky v boxoch krídlo nevymenili. Mechanici miesto toho zmenili nastavenie predného krídla a po prezutí ho poslali späť na trať. Provizórna konfigurácia a zvýšenie klapiek predného krídla vraj napokon pomohlo situáciu zlepšiť.

„Predné krídlo vyzeralo, akoby vypadlo krave z papule, takže budeme musieť zistiť, či boli nejaké problémy so zaťažením,“ povedal Albon.

Ostatní pochodili o trochu horšie. Pre Valtteriho Bottasa sa preteky zmenili na nočnú moru, hoci si len ťažko dokážeme predstaviť, že jeho Alfa Romeo by dokázala vyzvať desiatku najlepších. Švajčiarskemu tímu v Baku skrátka chýbala rýchlosť.

„Videl som, ako sa McLaren blíži a došlo ku kontaktu. V dôsledku toho sa aktivoval anti-stall, takže som musel stlačiť spojku, keď do mňa niekto narazil zozadu,“ povedal po pretekoch Bottas.

Alfa Romeo vraj pri kolízii utrpela „nejaké poškodenie difúzora“, ale fínsky pretekár jedným dychom dodal, že to vlastne nič neznamenalo. „Tempo nebolo nijak úžasné,“ pokrčil plecami Valtteri.

Na kolíziu doplatil aj Kevin Magnussen, ale ani on sa nesťažoval. Poškodenie predného krídla vraj nemalo žiadne podstatné dôsledky. „V priebehu celých pretekov sme boli rýchli a konkurencieschopní. Jazdil som na trinástom mieste a aj s poškodeným predným krídlom som bol rýchlejší než jazdec predo mnou, aspoň teda na začiatku, potom mi začali odchádzať predné pneumatiky,“ povedal Magnussen.

Súvisiace články