logo F1online.sk

McLarenu risk s mäkkými pneumatikami absolútne nevyšiel: Boli strašné!

Lando Norris
© McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík29. 4. 2023

Veľa sa hovorilo o tom, že po zmene formátu šprintového víkendu budú tímy a jazdci ochotní viac riskovať. Nuž, to sa aj potvrdilo, hoci sobota v Baku nebola príliš nabitá udalosťami. Svoje vlastné preteky zviedol aj McLaren, ktorý Landovi Norrisovi obul na šprint na sedemnásť kôl softy. Toto nebol práve geniálny ťah.

Degradácia je na tejto trati vyššia, než sa očakávalo. Viaceré tímy mali problém udržať pri živote aj stredne tvrdé pneumatiky, a to sme dobrú tretinu šprintu odjazdili za safety carom. Pirelli bolo tento víkend agresívne a do Baku priviezlo najmäkšie zmesi C5, C4 a C3, ale už teraz môžeme takmer s istotou prehlásiť, že softov sa v nedeľu nikto ani nedotkne.

Lando Norris a Valtteri Bottas so svojimi tímami zariskovali a obuli ich, ale bol to priam samovražedný ťah. Aj keď sme za safety carom strávili pekných pár kôl, mäkké pneumatiky boli už v polovici šprintu prakticky po smrti.

„Obul som softy,“ odpovedal Lando Norris na otázku, aké bolo v sobotu tempo monopostu. „Boli príšerné! Alebo takto, neboli príšerné, iba neposkytli to, čo sme od nich očakávali.“

Na tomto mieste je vhodné pripomenúť, že Lando sa nezúčastnil tretej časti sobotného rozstrelu, pretože nemal v garáži žiadne čerstvé mäkké pneumatiky. Tím mu tak do šprintu obul už použité softy a takto to dopadlo.

Za to riziko to však možno stálo. V šprinte vlastne beztak o nič nešlo a dalo sa očakávať, že si miesta v bodovanej osmičke rozdelia štyri najrýchlejšie tímy. Aj preto zrejme Norris nebol zvlášť sklamaný, dokonca by sa dalo povedať, že mu počas celého rozhovoru bolo do smiechu.

„S mediumkami to v nedeľu bude oveľa lepšie. Nepovedal by som, že sme v šprinte riskovali, len sme očakávali, že softy budú o trochu lepšie. Možno boli lepšie pri štarte a v prvej zákrute, ale od toho momentu už boli iba horšie než mediumky,“ hodnotí svoju sobotu Norris.

„Nemal som žiadne tempo a možno by som aj havaroval, keby som zostal na trati ešte o kolo dlhšie. Nuž, posúdili sme to trochu nesprávne,“ dodal.

Jeho tímový kolega Oscar Piastri už zvolil tie správne pneumatiky, ale aj on mohol len ťažko dúfať, že by mohol v istom okamihu vyzrieť na Lanca Strolla, ktorý napokon zhrabol posledné bodované ôsme miesto. Austrálčanovým najväčším úspechom tak bolo, že sobotu po žalúdočných problémoch vôbec prežil.

„Cítil som sa celkom dobre. Keď na vás pôsobí adrenalín, tak sa to zlepší. Najťažšie to bolo počas jazdy za safety carom. Nejako som to však prežil,“ povedal vyčerpaný a stručný Piastri.