logo F1online.sk

Trucuje a nevie prehrávať. Damon Hill si podal Maxa Verstappena

Max Verstappen
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala29. 4. 2023

Náladu Maxa Verstappena po šprinte netreba nikomu špeciálne opisovať. Nahnevaný dvojnásobný šampión si najskôr podal Georgea Russella, nuž a prakticky celý večer prskal na všetko, na čo sa dalo. Na Damona Hilla tým nespravil veľmi dobrý dojem.

Vyjadrenia Maxa Verstappena na adresu Georgea Russella sme vám už priniesli, no toto nebola jediná téma, do ktorej sa oprel aj s celým svojím hnevom. Na pošprintovej tlačovej konferencii si to odskákal aj samotný šprintový formát.

“Celé to zrušte,” odkázal Max Verstappen nevrlo. “Myslím si, že dôležité je vrátiť sa k tomu, čo sme tu mali. Mali by sme si dať za cieľ zabezpečiť, aby každý tím mohol bojovať o víťazstvo, nie zavádzať toto umelé vzrušenie.”

“Ak mám byť úprimný, tak dnes počas kvalifikácie som sa nudil. Mám rád, keď je jedna kvalifikácia, v ktorej do toho dáte absolútne všetko. Tú kvalifikáciu sme mali v piatok, a ju som si užil. Dnes som si to však musel zopakovať. Hovorím si, preboha, ďalšia kvalifikácia… Nebavilo ma to,” zhrnul svoje dojmy rodák z Hasseltu.

Na Verstappenov výlev okamžite zareagoval majster sveta z roku 1996 Damon Hill. V Holanďanových slovách nevyčítal len odpor k novému formátu, ale aj neschopnosť povzniesť sa nad incident zo soboty.

“Asi by sme mali Maxovi rovno udeliť titul majstra sveta a s tými ostatnými vecami sa ani neunúvať,” ironizoval Damon Hill, ktorý si tento víkend plní úlohy experta Sky Sports. “Tak prepáčte, ale toto je také trucovanie. Takto vyzerá človek, ktorý nevie prehrávať. Súťaž je pre všetkých rovnaká. Mal by myslieť na nedeľu, mal by myslieť na šampionát a toto hodiť za hlavu.”

Anglický jazdec videl incident, ktorý by komisári označili za pretekový. Verstappenove slovné výpady tak považuje za neoprávnené. “Áno, myslím si, že takto vyzerá pretekanie. Max toho nemohol spraviť oveľa viac. Nechal mu miesto a zostal na vonkajšku, ale George sa pošmykol a trochu doňho ťukol. Avšak, také je pretekanie.”

Max Verstappen však Hillovi v tejto chvíli pripomenul veľké legendy Formuly 1. “Myslím, že presne rovnaké postoje sme videli u takého Schumachera či Sennu. Niektorí ľudia skrátka nedokážu akceptovať svoj podiel na tom, čo sa udeje.”

“Spomeňme si na Monzu 2021 s Lewisom Hamiltonom, vtedy v tej zákrute nezvoľnil. Spravil to teda aj on sám. On je tvrdý pretekár, s Georgeom sú obaja tvrdí pretekári a presne toto sa udeje, keď na seba narazia dva mlynské kamene,” pokračoval vo svojom zamyslení. “Akoby ste museli mať mentalitu, že ja som vždy v práve, a to tí ostatní sa previňujú.”

“Ja s tým nesúhlasím. Aby ste to v akomkoľvek športe niekam dotiahli, tak musíte byť sebakritickí, pretože nebudete mať vždy pravdu. Občas sa zmýlite. Dnes sa kvalifikoval na horšej pozícii ako jeho kolega a do zákruty šiel na vonkajšku. Bol tam zraniteľný. Mal pochopiť, že na vonkajšku bude zraniteľný voči Georgeovmu útoku, ktorý šiel z vnútornej strany,” doplnil Damon Hill.

Súvisiace články