logo F1online.sk

Pozitívne náznaky z Melbourne sa nám potvrdili, teší sa Mekies

Laurent Mekies
© Scuderia Ferrari Press Office
Milan Kubala
Milan Kubala28. 4. 2023

Scuderia Ferrari si vybojovala prvú pole position v roku. Pre taliansku stajňu je to veľká vzpruha, keďže v doterajšej časti sezóny sa skôr zdalo, že Red Bull bude nedostihnuteľný. Pretekový riaditeľ tímu Laurent Mekies v tom vidí dôkaz, že zmeny z Melbourne začínajú prinášať ovocie.

Charles Leclerc v Baku ukázal, prečo s ním Ferrari podpísalo takú dlhú zmluvu. Na rozdiel od svojho tímového kolegu zajazdil fenomenálne kolo, s ktorým predbehol dokonca aj Maxa Verstappena.

“Pre náš tím je to skvelá pole position. Charles je veľmi výnimočný, vždy tu nájde niečo viac,” pochválil svojho jazdca Laurent Mekies z Ferrari. “V kvalifikácii je beztak veľmi dobrý, ale v Baku toho dokáže nájsť ešte viac. Posledné dva roky tu získal pole position. Je to fajn.”

Maranello však ešte viac teší fakt, že zmeny v nastaveniach, pre ktoré sa rozhodlo v Melbourne, sa vyplatili aj v Baku. “Dobré je, že sa nám podarilo dostať obe autá do bojov o prvú štvorku. Od posledných pretekov sme tvrdo pracovali. Už v Melbourne sme videli pozitívne náznaky, hoci sme odtiaľ odchádzali bez bodu. Dnes sme mohli vidieť ďalší pozitívny náznak, že ideme správnym smerom.”

Nik však nečakal, že to dopadne až tak dobre. “Klamal by som, keby som povedal, že sme jednoznačne cielili na pole position. Ako však vysvetlil Fred po Melbourne, mali sme pocit, že sa nám podarilo auto dostať do lepšieho okna, čo nás zrýchlilo. Tu je ešte viac pomalých zákrut, takže sa nám potvrdzuje, že takéto podmienky nám vyhovujú. Za nami je však len piatok. Najskôr musíme zistiť, ako bude vyzerať naša preteková rýchlosť.”

V doterajšom priebehu sezóna bola práve preteková rýchlosť najväčším hendikepom Ferrari. Bude to v Baku lepšie? “Skutočnú odpoveď na túto otázku dostanete až v nedeľu, keď sa ukáže, aký kompromis ste prijali v porovnaní s ostatnými. Pri takomto formáte máte v podstate nulový priestor na pretekové simulácie. Kládli sme preto väčší dôraz na prípravu. Je však pravdou, že zvykneme byť silnejší v sobotu ako v nedeľu. Veľmi tvrdo pracujeme na tom, aby sme to vyvážili. V každom prípade je skvelé, že v nedeľu budeme štartovať z pole position.”

Laurent Mekies prezradil ešte jednu zaujímavú vec: Vo Ferrari sa momentálne nesnažia s vypätím všetkých síl odhaliť trik Red Bullu so zadným krídlom, ktorý mu pomáha dosahovať vyššiu maximálku na rovinkách.

“Najviac pozornosti venujeme tomu, aby sme vylepšili našu pretekovú rýchlosť. Všetka práca v továrni v Maranelle je venovaná práve tomuto,” vysvetlil Mekies. “Paradoxne teda trochu odvraciame pozornosť od toho, čo sa deje s DRS, ktoré má najväčší efekt v kvalifikácii. Uvedomujeme si, že Red Bull je najlepší aj z hľadiska DRS a určite je to dôležitá oblasť, v ktorej sa chceme zlepšiť, ale našou prioritou je vyriešiť problémy s pretekovou rýchlosťou.”